ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΥΠΕΣ Βελγίου: «Πολλοί μουσουλμάνοι χόρευαν στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις»

Ενα σημαντικό μέρος του μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας χάρηκε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις δήλωσε ο Υπ. Εσωτερικών του Βελγίου Γιαν Γιαμπόν και επέρριψε ευθύνες στις πολιτικές που εφαρμόζονταν οι οποίες δεν μπόρεσαν να ενσωματώσουν τους μετανάστες στη βελγική κοινωνία.

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις επιθέσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άνθρωποι.

«Ένα σημαντικό μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας χόρευε όταν έγιναν οι επιθέσεις», είπε ο Γιαμπόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα De Standaard.

Ο υπουργός κατηγόρησε επίσης τους μουσουλμάνους κατοίκους της συνοικίας Μόλενμπεκ ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που έγινε τον περασμένο μήνα για τη σύλληψη ενός υπόπτου για τις επιθέσεις του Παρισιού.

«Εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς και τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Σαλά Αμπντεσλάμ. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Τους τρομοκράτες μπορούμε να τους μαζέψουμε, να τους απομακρύνουμε από την κοινωνία. Όμως αυτή δεν είναι παρά μόνο η πληγή. Από κάτω κρύβεται ο καρκίνος που είναι πολύ πιο δύσκολο να τον αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε, αλλά όχι σε μια νύχτα», πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος που συνδέεται με τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων που προέρχονται από οικογένειες οι οποίες διαμένουν στο Βέλγιο επί τρεις και τέσσερις γενιές είναι «πολύ βαθιά ριζωμένος» επειδή το Βέλγιο «επί πολλά χρόνια αγνοούσε τα προειδοποιητικά σημάδια», συνέχισε.

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, ο Γιαμπόν είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο Βέλγιο όταν υποσχέθηκε ότι «θα καθαρίσει το Μόλενμπεκ», τη φτωχική συνοικία των Βρυξελλών με την οποία συνδέονταν πολλοί από τους δράστες.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.