ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο με 229 ΝΑΙ και 64 ΟΧΙ

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την υπογραφή του νέου μνημονίου, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία σημαδεύτηκε από ένταση αντεγκλήσεις και βολές από όλες τις πτέρυγες.

Υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο με 229 ΝΑΙ και 64 ΟΧΙ. ΠΑΡΩΝ από 6

Απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναμενόταν: 6 Παρών – ΟΧΙ 32 και μία απούσα

«Όχι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Αγλαϊα Κυρίτση, Γιάνη Βαρουφάκη, Νάντια Βαλαβάνη,  Κώστα Ήσυχο, Δημήτρη Κοδέλλα, Δημήτρη Στρατούλη, Κων/νο Ζαχαριά, Ελένη Σωτηρίου, Καραγιαννίδη Χρήστο, Σταθά Ιωάννη, Χατζηλάμπρου Βασίλειο, Κων/νος Λαπαβίτσας, Θωμά Κότσιο, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Αμανατίδου Δέσποινα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γαϊτάνη Ιωάννα, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Ηλία Ιωαννίδη, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, Ραχήλ Μακρή, Δημήτρη Ζερδελή,Θανάση Πετράκο, Δερμιτζάκη Χαράλαμπο, Λαφαζάνη Παναγιώτη, Λουτσάκος Στάθης, Ζήση Ζάννα, Κυριακάκη Βασίλειο –
«Παρών» από την Ηρώ Διώτη, Λέβα Βασιλική

ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή κατέθεσαν αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ-ΟΧΙ

ΚΥΡΙΤΣΗ ΑΓΛΑΙΑ -ΟΧΙ

ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΝΑΝΤΙΑ – ΟΧΙ

ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ -ΠΑΡΩΝ

ΗΣΥΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΟΧΙ

ΚΑΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΟΧΙ

ΚΟΔΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΟΧΙ

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΑΝΟΣ ΝΑΙ

«Όχι» από τον βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Ζαχαριά Κωνσταντίνο

Όχι» από τη βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου

«Όχι» από τον βουλευτή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Χατζηλάμπρου Βασίλειο

«Όχι» από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας Σταθά Ιωάννη

«Παρών» από τον βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστο

«Όχι» ψήφισε και ο Δημήτρης Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ

«Όχι» από τον βουλευτή Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θωμά Κώτσιο

«Όχι» από τον βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα

«Όχι» από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη

Με γέλια υποδέχθηκαν οι βουλευτές το «ναι» του Γιάννη Μιχελογιαννάκη

«Όχι» από τη βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αμανατίδου Δέσποινα

«xι από τη βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γαϊτάνη Ιωάννα

Όχι» από τη βουλευτή Β’ Θεσσαλονικης του ΣΥΡΙΖΑ Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

«Όχι» από το βουλευτή Καβαλας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίδη Ηλία

«Όχι» και από το βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο

«Όχι» και από την ραχήλ Μακρή, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης

«Παρών» από την Ηρώ Διώτη

«Όχι» και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖ Δημήτρη Ζερδελή

«Όχι» και από τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο

«Όχι» από τον Στάθη Λεουτσάκο, βουλευτή Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ

«Όχι» από τον βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Ζήση Ζάννα

«Όχι» από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Κυριακάκη Βασίλειο

«Παρών» ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα

Η ανάγνωση του καταλόγου επαναλαμβάνεται για τους απόντες βουλευτές

Έχει φτάσει λοιπόν η “ώρα μηδέν” για την επικύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Μετά από μία συζήτηση στην Ολομέλεια από την οποία για ακόμη μία φορά δεν έλειψαν οι στιγμές μεγάλης έντασης, έχει έρθει η… στιγμή της αλήθειας για τους βουλευτές.

Και ιδιαίτερα για τους βουλευτές του κυβερνητικού στρατοπέδου, αφού η στάση που θα κρατήσουν οι διαφωνούντες (ή αλλιώς “αντάρτες”), θα δρομολογήσει τις εξελίξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι ραγδαίες για το μέλλον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός από το πρωί της Κυριακής, τότε δηλαδή που ο Αλέξης Τσίπρας “έδωσε τα χέρια” με τους ευρωπαίους εταίρους για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδότησης.

Η συγκεκριμένα συμφωνία αποτέλεσε το σημείο ρήξης με πολλά πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας (Στρατούλης, Λαφαζάνης, Ήσυχος, Λεουτσάκος) όσο φυσικά και την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι διαφωνούντες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να παραδώσουν την έδρα τους, παρόλο που δεν θα δώσουν το πολυπόθητο (για τον Αλέξη Τσίπρα) ΝΑΙ, όμως ο επικείμενος ανασχηματισμός ενδέχεται να “ξεκαθαρίσει” το τοπίο και να βρει την κυβέρνηση με τους διαφωνούντες εκτός του σχήματός της.

Ωστόσο ο ανασχηματισμός δεν είναι το μοναδικό σενάριο για την επόμενη μέρα.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Παυλόπουλο

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συμφωνία ή ακόμα και να παραιτηθεί, κάτι που διεμήνυσε προς τους βουλευτές, στους οποίους έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως εάν δεν στηριχθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα.

Υπό αυτό το κλίμα των δραματικών εξελίξεων ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο από τον οποίο ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηψοφορίας.

Την επικοινωνία αυτή επιβεβαίωσε και το Μαξίμου με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο πως σε περίπτωση που οι απώλειες είναι μεγάλες από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι αποφασισμένος ακόμα και να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας πάντως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την επικοινωνία.

Νωρίτερα:

“Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει” είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Βουλή.

Δώσαμε έναν σκληρό αγώνα που είχε λάθη και παραλείψεις, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Γι’ αυτό τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος“, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: “Παρόλα αυτά έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο κι αυτή δεν σβήνει. Είμαι βεβαιος ότι αυτός ο αγώνας θα φέρει καρπούς. Πρέπει να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες. Αυτή η πολιτική σύγκρουση έχει και χαρακτηριστικά μάχης πολιτικής στην Ευρώπη. Πολλοί βρέθηκαν να υποστηρίζουν τον αγώνα μας.

Οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κόμματος που ανήκετε (σ.σ. απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη) ήταν αυτοί που κατακεραύνωσαν τον αγώνα του ελληνικού λαού για προκοπή. Ήταν αυτοί που μας έλεγαν έναν λαό τεμπέλη. Είναι μια μορφή αλληλεγγύσης τα δανεικά. Ωστόσο η καλύτερη στιγμή αλληλεγγύης ήταν όταν όλοι οι υπόλοιποι έδωσαν την ευκαιρία στη Γερμανία την ύψιστη αλληλεγγύη της διαγραφής του χρέους, βγαίνοντας λεηλατημένη από δύο παγκοσμίους πολέμους”.

Τσίπρας: “Υπήρχε και μία τρίτη επιλογή: Το σχέδιο Σόιμπλε. Αν τη θέλουμε υπάρχει ακόμη χρόνος, μας την προσφέρει…”

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκαιο του λαού” συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: “Ούτε θα κάνουμε το χατήρι σε κανέναν από τους αντιπάλους μας, που από την πρώτη στιγμή ήθελαν να είμαστε μια μικρή παρένθεση στον χώρο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να είμαστε μια μικρή παρένθεση. Θα παραμείνουμε παρόντες και θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσο να προστατέψουμε την κοινωνία από μέτρα που δεν πιστεύουμε αλλά καλούμαστε να εφαρμόσουμε“.

“Η κυβέρνηση αυτή θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μπει μια τάξη σε αυτή τη χώρα. Την ίδια στιγμή αυτή η κυβέρνηση θα προνοήσει για να μην παραδοθεί η κοινωνική αλληλεγγύη στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού. Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης”.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Θα ήθελα με ειλικρίνεια να θέσω αυτό το ερώτημα σε όλους σας. Ο εκβιασμός θεωρείτε ότι είναι πραγματικός η πλαστός; Αν είναι πλαστός είμαι ανοιχτός να ακούσω τις εναλλακτικές. Αν όμως είναι πραγματικός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης. Και σε ό, τι με αφορά είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω από την ευθύνη αλλά και ο τελευταίος που οικειοθελώς θα προσχωρήσω στο σχέδιο των αντιπάλων, δηλαδή το σχέδιο της απομάκρυνσης αυτής της κυβέρνησης από αυτά τα έδρανα“.

Η δευτερολογία Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του ουσιαστικά απάντησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά την πρώτη ομιλία του: “Κύριε πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, θα σας δώσω δύο στοιχεία για όσα αναφέρατε. Η πρώτη απάντηση έχει να κάνει με το πόσα δισεκατομμύρια φέρνουμε εμείς σε σχέση με το e-mail Χαρδούβελη. Αυτό το τέχνασμα ότι βγαίναμε δήθεν από το μνημόνιο ήταν αντίστοιχου μεγέθους με το success story. Μια χώρα, όταν έχει χρέος 180% του ΑΕΠ και προσεγγίζει πλέον το 200% σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, είναι μια χώρα που δε μπορεί αν βγει στις αγορές. Αν δεν έχει επέλθει η αναγκαία απομείωση του χρέους. Εγώ να παραδεχτώ ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που φέρνουμε είναι σκληρά και δεν πιστεύω πως θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομιά. Όμως αυτά τα εξασφαλισμένα 85 δισ. καλύπτουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Για την επόμενη 3ετία έχουμε μία de facto αναδιάρθρωση, αφού δεν έχουμε χρηματοδοτικές ανάγκες. Πριν από λίγο είχαμε τη δήλωση της διευθιύντριας του ΔΝΤ, που έλεγε ότι είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαίοι πρέπει αν συζητήσουν την απομείωση του ελληνικού χρέους. Μια εξέλιξη θετική γιατί αν υπάρχει μία πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση είναι αυτή, για να δούμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ.

Επιπλέον, η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει κι ένα πακέτο 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Η προέλκυση επενδύσεων είναι η μόνη δυνατότητα για να αναθερμανθεί η οικονομία και να βγούμε από την κρίση. Αυτά τα στοιχεία δεν υπήρχαν στα προγράμματα του 2010 και του 2012. Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσω μία συμφωνία με πολλά τα σημεία της οποίας διαφωνώ”.

“Είστε στην ίδια πολιτική οικογένεια με την κυρία Μέρκελ, τον κύριο Σόιμπλε, τον κύριο Βέμπερ” συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και συμπλήρωσε: “Είδα ότι έχετε μεγάλη αγωνία για το τι θα ψηφίσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αγωνιάτε. Αν αγωνιάτε τόσο, γιατί δεν κάνετε μια πρόταση μομφής; Ή γιατί δεν ζητάτε εκλογές; Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς“, τόνισε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Και… τριτολογία Τσίπρα!

Μετά και την απάντηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην δευτερολογία του πρωθυπουργού, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο και η… τριτολογία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός είπε λοιπόν: “Στην απόφαση του Eurogroup του 2012 υπήρχε μόνο μια υπόσχεση. Σε αυτή την απόφαση υπάρχει σαφής δέσμευση ότι αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση θα υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαία αναδόμηση του χρέους και επιπλέον γίνεται αναφορά σε δύο όρους: Περίοδος χάριτος καιεπιμήκυνση. Αυτοί οι δύο όροι τότε δεν υπήρχαν”.

madata.gr

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.