ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Υπάλληλοι αεροδρομίου σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Βιέννης θεωρούνται ύποπτοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών – κυρίως από τη Σρι Λάνκα – τους οποίους πέρναγαν από τους ελέγχους ασφαλείας σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ανακοίνωσαν σήμερα αυστριακοί εισαγγελείς. Οι υπάλληλοι ζητούσαν 7.000 με 9.000 ευρώ για κάθε μετανάστη. 

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για 13 υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο της Βιέννης, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι επωφελήθηκαν της πρόσβασης που διέθεταν στα συστήματα ασφαλείας.

Ένας άνδρας από την Πολωνία κι ένας από τη Σρι Λάνκα τέθηκαν ήδη υπό κράτηση εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας.

Η βρετανική ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας G4S δήλωσε ότι ένας από τους υπαλλήλους της θεωρείται ύποπτος στην υπόθεση και απολύθηκε. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι συνεργάζεται στενά με τις αρχές.

“Εχουμε πληροφορίες για 10 ταξίδια για διακίνηση ανθρώπων, δηλαδή 10 πτήσεις από το περασμένο φθινόπωρο ως τον Φεβρουάριο”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην πόλη Κόρνεμπεργκ στην Κάτω Αυστρία.

Το σκάνδαλο διακίνησης ανθρώπων, στο πλαίσιο του οποίου εκδίδονταν αεροπορικά εισιτήρια στο όνομα φίλων και γνωστών των μεταναστών, ανακαλύφθηκε όταν οι ύποπτοι επιχείρησαν να στρατολογήσουν νέο συνεργό. Ο άνθρωπος αυτός όμως ενημέρωσε την αστυνομία, είπε ο εκπρόσωπος.

Οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο σε έναν από τους μετανάστες, που φέρεται να είχε πληρώσει τους υπόπτους, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές στην Αυστρία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να κατονομάσει τις εταιρείες που εμπλέκονται κι είπε ότι ακόμη δεν είναι σαφές πόσα άτομα πέρασαν παράνομα από τους ελέγχους ασφαλείας.
Η διακίνηση ανθρώπων τιμωρείται στην Αυστρία με ποινές που φθάνουν και την δεκαετή κάθειρξη.

Η ιδιωτική εταιρεία G4S, η οποία παρέχει υπηρεσίες που ποικίλλουν από τη μεταφορά χρημάτων ως την προστασία πλοίων, έχει δεχτεί έντονη κριτική με αρκετές αφορμές, μεταξύ των οποίων και οι πλημμελείς υπηρεσίες που παρείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. 

amna.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.