ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Υεμένη: Τουλάχιστον 25 νεκροί σε συγκρούσεις και σε επίθεση αυτοκτονίας

Από τους νεκρούς οι 21 ήταν αντάρτες – Στρατιωτικές πηγές «βλέπουν» την Αλ Κάιντα πίσω από την τρομοκρατική επίθεση 

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 21 ήταν αντάρτες, σκοτώθηκαν σήμερα σε μια επίθεση αυτοκτονίας και σε σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Αμπιάν της νότιας Υεμένης, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες υπεύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση είναι η Αλ Κάιντα.

Δώδεκα στρατιώτες, σύμμαχοι των σιιτών ανταρτών Χούτι, σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της βάσης τους στα βόρεια της πόλης Λόντερ. Ο καμικάζι είχε βάλει στο στόχαστρο ένα σχολείο το οποίο χρησιμοποιούν ως βάση οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Στρατιωτικές πηγές απέδωσαν την επίθεση αυτή στην Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (Aqpa). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αντάρτες σχεδίαζαν μια επιχείρηση για την κατάληψη του Λόντερ, μιας πόλης που προς το παρόν ελέγχεται από τις “λαϊκές επιτροπές”, δηλαδή τους στρατιώτες και μαχητές που στηρίζουν τον νυν πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Συγκρούσεις ξέσπασαν στα δυτικά της πόλης αυτής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Χούτι και τέσσερα μέλη των “λαϊκών επιτροπών”.

Η Aqpa από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ένας εκ των ιδεολογικών ηγετών της, ο Ιμπραχίμ αλ Ρουμπάις, σκοτώθηκε χθες Δευτέρα σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο αλ Ρουμπάις, που ήταν γνωστός για τα κηρύγματά του εναντίον των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Δύσης γενικότερα, σκοτώθηκε “σε επιδρομή των σταυροφόρων” την Δευτέρα στη νοτιοανατολική Υεμένη.

Ο αλ Ρουμπάις, που ήταν Σαουδάραβας, “είχε αφιερώσει δύο δεκαετίες από τη ζωή του στον τζιχάντ, εξαπολύοντας επίθεση στην Αμερική και τους πράκτορές της”, συνεχίζει η ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι είχε πολεμήσει στο Αφγανιστάν, είχε συλληφθεί και φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο και όταν απελευθερώθηκε εντάχθηκε στην Aqpa.

Στην ίδια επιχείρηση, στα δυτικά της Μουκάλα, σκοτώθηκαν άλλοι πέντε άνθρωποι.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που “πιθανότατα ήταν αμερικανικό” έβαλε στο στόχαστρο ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν μέλη της Αλ Κάιντα.

Η Μουκάλα, η πρωτεύουσα της επαρχίας Χαντραμούτ, είναι υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα αφού η οργάνωση την κατέλαβε στις 9 Απριλίου, επωφελούμενη από το χάος που επικρατεί στην Υεμένη τους τελευταίους μήνες.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο αλ Ρουμπάις είχε υποστηρίξει ότι η Γαλλία έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ και βρίσκεται πλέον πρώτη στον κατάλογο των χωρών που εχθρεύονται το Ισλάμ. Η Aqpa, η οποία θεωρείται από την Ουάσινγκτον το πιο δραστήριο και επικίνδυνο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στον κόσμο, είχε αναλάβει στα μέσα Ιανουαρίου την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.