ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

«Κατάσκοπος» των ΗΠΑ η YAHOO! Υπό παρακολούθηση εκατομμύρια e-mail

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Reuters, η εταιρία Yahoo – και η πρόεδρός της Μαρίσα Μάγερ – συμμορφώθηκαν με μια οδηγία της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία, εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών της υπηρεσίας email της Yahoo θα ελέγχονταν για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) ή του FBI
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται τις μαρτυρίες δύο πρώην εργαζομένων της εταιρίας κι ενός τρίτου προσώπου που γνωρίζουν την υπόθεση, το 2015 η Yahoo δημιούργησε ένα άγνωστο έως σήμερα λογισμικό  μέσα από το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να αντλούν πληροφορίες για την αλληλογραφία των χρηστών της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
Η απόφαση αυτή οδήγησε στην αποχώρηση του ελληνικής καταγωγής Αλεξ Στάμου, από την θέση του επικεφαλής ασφαλείας στην Yahoo. Ο Στάμου – ο οποίος αμέσως μετά την παραίτησή του προσελήφθη στο Facebook- αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters.
 
Οσο για την Yahoo, περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι «ειναι μια νομοταγής εταιρία, που εφαρμόζει τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών».
 
Δεν είναι γνωστό τι είδους πληροφορίες αναζητούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες μέσα από τους λογαριασμούς των χρηστών, αλλά ήθελαν η Yahoo να αναζητά μια σειρά συγκεκριμένων χαρακτήρων σε ενδεχομένως κωδικοποιημένα μηνύματα.
 
Αγνωστο παραμένει τι και πόσα στοιχεία παραδόθηκαν στις υπηρεσίες και εάν ανάλογα προγράμματα έχει εγκατασταθεί σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες παροχής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.