ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 30΄  
ΚΟΣTΟΣ: € 6,50 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΠΠΑΡΗΣ
Υλικά
1 χταπόδι (περίπου 1-1½ κιλό), φρέσκο ή κατεψυγμένο 
80 ml λευκό ξηρό κρασί
80 ml νερό
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης 
5 κόκκοι μαύρου πιπεριού 

Για τη σάλτσα 
60 ml σάλτσα σόγιας
60 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λευκό ξίδι
1 κ.σ. νερό
1 κ.σ. κάππαρη, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο), ψιλοκομμένη
1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Σάλτσα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. 

Χταπόδι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το κρασί, το νερό, τα 75 ml λαδιού, τη δάφνη και το πιπέρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά με κλειστό καπάκι, αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε τα πλοκάμια και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι. Τα ψήνουμε στη σχάρα (ή στο γκριλ) σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως. 

TIPS: Μην προσθέσετε αλάτι στο χταπόδι, καθώς η σόγια είναι αρκετά αλμυρή. Αν θέλετε μάλιστα να μετριάσετε και άλλο την αλμυρή γεύση του φαγητού, επιλέξτε σόγια με μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι. Θα τη βρείτε σε σουπερμάρκετ, ντελί και καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. 
Μπορείτε να συνοδεύσετε το χταπόδι με φάβα, ταραμοσαλάτα ή πατατοσαλάτα.

ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Λευκό ξηρό κρασί με βάση το Ασύρτικο, γιατί χρειαζόμαστε τη δύναμη και την οξύτητα αυτής της ποικιλίας. Για να ξεφύγουμε από τη Σαντορίνη, θα δοκιμάζαμε το Λευκό εις το Τετράγωνο, από τους Αμπελώνες Ζαχαριά, στη Νεμέα.A.N.A.

www.parapolitika.gr