ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Χριστουγεννιάτικο Γεύμα By Κυριλής Τσαμπίκος

Σπαραγγόσουπα

Υλικά

450γρ. φρέσκα σπαράγγια

¾ φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

½ φλ. ζωμός λαχανικών

1 κ. σούπας βούτυρο

2 κ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ. γλυκού αλάτι

1 κ. γλυκού πιπέρι

1 ¼ φλ. Ζωμός λαχανικών

1 φλ. γάλα σόγιας

½ φλ. γιαούρτι

1 κ. γλυκού λεμόνι

¼ φλ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση συνταγής

Τοποθετείστε σε ένα τηγάνι τα σπαράγγια μαζί με το κρεμμύδι και το ζωμό λαχανικών και βράστε ώσπου τα λαχανικά να μαλακώσουν.

Κρατήστε λίγα σπαράγγια για το γαρνίρισμα. Το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών βάλτε το σε μπλέντερ και λιώστε το ώσπου να γίνει μαλακό και κρεμώδες.

Λιώστε βούτυρο στο τηγάνι και προσθέστε αλεύρι, αλάτι και πιπέρι.

Μην αφήσετε όμως το αλεύρι να σκουρύνει, αφήστε το μόνο για 2 λεπτά. Ανακατέψτε στη συνέχεια τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών (1 ¼ φλ.) και ανεβάστε τη θερμοκρασία. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να βράσει.

Τέλος, προσθέστε τον πουρέ λαχανικών και το γάλα στο κατσαρολάκι. Ανακατέψτε μέσα το γιαούρτι και το λεμόνι μέχρι να ζεσταθεί όλο το μείγμα καλά. Σερβίρετε σε μπωλ σούπας και γαρνίρετε με σπαράγγια.

Σημειώσεις συνταγής

Αν επιθυμείτε πασπαλίστε τριμμένη παρμεζάνα πάνω από τη σούπα.

Λωρίδες Κοτόπουλου με Τσένταρ και Μπέικον

Υλικά:

6 φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε λεπτές λωρίδες

1 κιλο τυρί τσένταρ

½ κιλό μπέικον

Αλεύρι

Φρυγανιά τριμμένη

3 κρόκοι αβγών αραιωμένοι με λίγο νερό

Κόκκινο πιπέρι

Αλάτι

Μαντζουράνα, ρίγανη

Εκτέλεση:

Περνάτε τις λωρίδες διαδοχικά από το αβγό , μετά από αλεύρι, μετά ξανά από το αβγό και μετά από την φρυγανιά μέχρι να πανάρετε όλες τις λωρίδες.

Τοποθετείτε πάνω σε αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια μέσα σε πυρέξ όπου τις πασπαλίζετε με ρίγανη και μαντζουράνα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά (στον αέρα, γκριλ) στους 180-200 βαθμούς και τα στριφογυρνάτε 1-2 φορές να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.

Μέχρι να ψηθούν λιώνετε σε μπεν μαρι το τυρί, κόβετε το μπέικον σε κύβους και το τσιγαρίζετε μέχρι να γίνει τραγανό.

Το προσθέτετε στο τυρί, ανακατεύετε και περιχύνετε το κοτόπουλο αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.

Δεν χρειάζεται να το σερβίρετε σε πιατέλα, και με το πυρέξ μια χαρά είναι, άντε!

Συνεχίζετε με μια ευπαρουσίαστη και πρωτότυπη σαλάτα για να καθαρίσετε απο τις προηγούμενες γεύσεις πριν προχωρήσετε στις επόμενες.

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα

Υλικά (για το Dressing):

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο

1 κουταλιά μαγιονέζα

1 φλιτζάνι cottage cheese

Αλάτι, μαύρο πιπέρι

3 κουταλιές worcestershire sauce

Υλικά (για την σαλάτα):

ρόκα (αρκετή ανάλογα τα άτομα) κομμένη σε μέτρια κομμάτια

1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (κομμένα στα 4)

3 κουταλιές κοπανισμένα καρύδια

2 αβοκάντο κομμένα σε κυβάκια

¼ τυρί μοτσαρέλα τριμμένη

Εκτέλεση:

Απλώνετε την ρόκα σε μια μεγάλη πιατέλα και την αλατίζετε ελαφρά.

Αδειάζετε τα κάστανα και τα καρύδια από πάνω.

Πασπαλίζετε με μαϊντανό και απλώνετε την μοτσαρέλα.

Αναμειγνύετε τα υλικά του dressing, περιχύνετε την σαλάτα και τρίβετε πιπέρι από πάνω.

Πάμε λοιπόν στο κυρίως πιάτο

Χοιρινό με Μήλα, Κάστανα, Δαμάσκηνα και σάλτσα Μαυροδάφνης

Υλικά:

6 φιλέτα ψαρονέφρι κομμένα σε ροδέλες (2 ½ κιλά περίπου)

1 ½ κιλό κάστανα κομμένα στα 2 (τα βράζετε και ξεφλουδίζετε)

3 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

1 ποτήρι (νερού) μαυροδάφνη

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη

2 φύλλα δάφνης

½ κουταλάκι κανέλα

1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα

20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

2 μήλα (κομμένα σε μικρά κομμάτια)

½ κουταλάκι κορν φλάουρ (προαιρετικά)

1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση:

Μουλιάζετε για 20 λεπτά περίπου τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα κάστανα (τα κάστανα μόνο 5 λεπτά) σε αρωματικό τσάι.

Τσιγαρίζετε το 1 κρεμμύδι, προσθέτετε το χοιρινό και αφήνετε να ροδίσει, αλατοπιπερώνετε.

Σβήνετε με το 1/3 μαυροδάφνης προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, την ντομάτα και αφήνετε να σιγοβράσει.

Λίγο πριν σβήσετε την φωτιά, ρίχνετε την κανέλλα, την ζάχαρη και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τσιγαρίζετε τα αλλά δυο κρεμμύδια στο φρέσκο βούτυρο, προσθέτετε τα δαμάσκηνα, τα μήλα και τα κάστανα και μετά από 5 λεπτά σβήνετε με την υπόλοιπη μαυροδάφνη και με δυο κουταλιές από το τσάι στο οποίο μούλιασαν τα δαμάσκηνα, τα μήλα και τα κάστανα.

Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να δέσει η σάλτσα (προσθέτετε το κορν φλαουρ σε περίπτωση που θέλετε να δέσει πιο σύντομα).

Αφού δέσουν τα υλικά μεταξύ τους, τα αδειάζετε στην κατσαρόλα με το χοιρινό, και αφήνετε να πάρουν μια δυο βράσεις προκειμένου να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.

Συνοδεύετε με ζεστό πουρέ που από πάνω θα τον έχετε πασπαλίσει με λίγη μοτσαρέλα, βασιλικό και λίγη από την σάλτσα που φτιάξατε.

Τάρτα με μους σοκολάτας με γεύση που θυμίζει Γαλλία

Υλικά

Για τη βάση:

150 γρ. αλεύρι

60 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια

1 κρόκος αυγού

2 κ. σούπας ζάχαρη

1 κ. γλυκού κανέλα

1/2 κ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα της τάρτας

Για τη μους σοκολάτας:

300 γραμμ. κουβερτούρα

600 ml κρέμα γάλακτος

4 κ. σούπας κακάο

50 γραμμ. κουβερτούρα σε σταγόνες

1 σφηνάκι λικέρ με γεύση καφέ ή metaxa

Εκτέλεση συνταγής

Ετοιμασία βάσης:

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε το βούτυρο.

Τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο με τα χέρια μέχρι να γίνει ψίχουλα.

Προσθέτουμε τον κρόκο και ελάχιστο κρύο νερό μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια.

Τυλίγουμε τη με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε για μισή ώρα.

Ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 26 εκ. περίπου και απλώνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτες με διάμετρο 22 εκ.

Τρυπάμε σε διάφορα σημεία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 22-27 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν βάλουμε τη μους σοκολάτας.

Για τη μους σοκολάτας:

Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε σε μπεν μαρί.

Ανακατεύουμε το κακάο με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό, ρίχνουμε το μείγμα στη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και προσθέτουμε στο μείγμα της κουβερτούρας, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.

Προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και αδειάζουμε τη μους στο ταψί με την ψημένη βάση.

Αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη σερβίρουμε.

 allaksogolies.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.