ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Χλωριωμένο νερό βρύσης και ιωδιούχο αλάτι: Τοξικός συνδυασμός;

 Το μαγείρεμα με χλωριωμένο νερό πιθανόν να είναι τοξικό, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Έρευνας και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό Water Research.

Η έρευνα έδειξε αρκετά εντελώς νέα μόρια που παράχθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκαν χλωριωμένο νερό βρύσης και ιωδιούχο μαγειρικό αλάτι στο μαγείρεμα. Οι επιστήμονες συνιστούν να χρησιμοποιούμε αλάτι ενισχυμένο με ιωδικό κάλιο παρά με ιωδιούχο κάλιο και να περιορίσουμε τον χρόνο και τη θερμοκρασία βρασμού.

 Το νερό της βρύσης καθαρίζεται πριν το πιούμε ή πριν το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα. Ο καθαρισμός του νερού από τα μικρόβια γίνεται με διάφορες μεθόδους, όπως η προσθήκη χλωρίου ή χλωραμίνης (με χρήση αμμωνίας). Οι δύο αυτές μέθοδοι, χλωρίωση και χλωραμίνωση, επιδρούν στη σύσταση του νερού που πίνουμε.

Το χλώριο ή οι χλωραμίνες του νερού της βρύσης αντιδρούν με το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι που βάζουμε στο φαγητό, δημιουργώντας ένα είδος οξέος που λέγεται υποϊώδες οξύ. Το υποϊώδες οξύ αυτό καθαυτό δεν ενέχει κάποιον κίνδυνο για την υγεία, ωστόσο βρέθηκε ότι αντιδρά με το φαγητό και τα υπόλοιπα οργανικά συστατικά του νερού της βρύσης παράγοντας παραπροϊόντα του ιωδίου (iodinated disinfection byproducts ή I-DBPs). Τα παραπροϊόντα του ιωδίου είναι μόρια εντελώς καινούργια για τους ερευνητές και η πιθανή τοξικότητά τους δεν είναι ακόμη γνωστή.

Οι ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ ανέλυσαν τα παραπροϊόντα του ιωδίου που σχηματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος με χλωριωμένο νερό βρύσης και με τις δύο μεθόδους καθαρισμού του (δηλαδή χλωρίωσης ή χλωραμίνωσης). Έκαναν πειράματα με διάφορα είδη νερού βρύσης που τα χρησιμοποίησαν στο μαγείρεμα σε διάφορες θερμοκρασίες και διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος προσθέτοντας αλεύρι από σιτάρι και ιωδιούχο αλάτι και κατόπιν μελέτησαν τι παραπροϊόντα ιωδίου σχηματίσθηκαν.

Χρησιμοποιώντας ειδικές χημικές τεχνικές, ταυτοποίησαν 14 εντελώς νέα μόρια παραπροϊόντων του ιωδίου και κατάφεραν να καθορίσουν τη χημική δομή 9 μορίων από όσα απομόνωσαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα από αυτά τα 9 μόρια ήταν 50-200 φορές πιο τοξικά από τα υπόλοιπα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον καθορισμό των ακριβών τοξικών επιδράσεων που έχουν τα μόρια αυτά στην ανθρώπινη υγεία.

Οι συνθήκες μαγειρέματος, όπως το είδος νερού και το αλάτι που χρησιμοποιήθηκαν, η θερμοκρασία και ο χρόνος μαγειρέματος, βρέθηκε ότι είχαν επίδραση στην παραγωγή των παραπροϊόντων του ιωδίου.

Οι ερευνητές συνιστούν: α) να χρησιμοποιούμε χλωρίωση παρά χλωραμίνωση για τον καθαρισμό του νερού της βρύσης από τα μικρόβια, β) να χρησιμοποιούμε αλάτι που ενισχύθηκε με ιωδικό κάλιο παρά με ιωδιούχο κάλιο, και γ) να μαγειρεύουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και για μικρότερο χρονικό διάστημα, ώστε να μειωθεί η δημιουργία των τοξικών παραπροϊόντων του ιωδίου, έως ότου ξεκαθαρίσει τι ρόλο παίζουν στην υγεία μας.

 

Χρήστος Ζαβός

Γαστρεντερολόγος

http://peptiko.gr

 

Βιβλιογραφία

Pan Y, Zhang X, Li Y. Identification, toxicity and control of iodinated disinfection byproducts in cooking with simulated chlor(am)inated tap water and iodized table salt. Water Res 2015;88:60-8.

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.