ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Χαμός στο Παρίσι! Οδηγοί ταξί πέταγαν λάστιχα και φωτοβολίδες σε οδηγούς

Εκτός ελέγχου βγήκε η συγκέντρωση οδηγών ταξί στο Παρίσι που διαμαρτύρονται για τις υπηρεσίες μεταφορών που προσφέρονται από εταιρείες όπως η Uber. Η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε 20 συλλήψεις μετά από επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τον δρόμο.

Επεισόδια ξέσπασαν από νωρίς το πρωί στο δυτικό Παρίσι, όπου οδηγοί ταξί διέκοψαν την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου. Πετούσαν λάστιχα και φωτοβολίδες στα διερχόμενα αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά που γέμισαν την περιοχή με πυκνό μαύρο καπνό.

Οι δυνάμεις της τάξης, εναντίον των οποίων ρίχτηκαν μερικές πέτρες, επενέβησαν για να διαλύσουν αυτά τα αυτοσχέδια οδοφράγματα και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία κοντά στην Πορτ Μαγιό. Η απεργία των ταξί αναμένεται ότι θα είναι η πιο θεαματική κινητοποίηση της σημερινης ημέρας. Σημαντική αναστάτωση αναμένεται στο Παρίσι και γύρω από τα δύο αεροδρόμιά του, του Ρουασί και του Ορλί, όπου νωρίς το πρωί σημειώθηκαν μερικά επεισόδια.

Ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε μάλιστα στο Ορλί όταν τον χτύπησε ένα λεωφορείο που πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ των τέρμιναλ και επιχείρησε να ανοίξει δια της βίας δρόμο. Ο οδηγός συνελήφθη από την αστυνομία και εξήγησε ότι επιτάχυνε επειδή πανικοβλήθηκε. Η ηρεμία επανήλθε μετά το επεισόδιο, όμως οι διαδηλωτές συνεχίζουν τη δράση τους μ’ ένα οδόφραγμα μέσω του οποίου “φιλτράρουν” την έξοδο από το Ορλί.

“Οικονομική τρομοκρατία!”

Χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί κλήθηκαν να κινητοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για τον ανταγωνισμό που δέχονται από τον τομέα των οχημάτων μεταφοράς με οδηγό.

“Σήμερα διακυβεύεται η επιβίωσή μας, έχουμε απαυδήσει να συνεδριάζουμε, να διαπραγματευόμαστε”, δήλωσε ο Ιμπορχίμα Σίλα, εκπρόσωπος της ένωσης Taxis de France.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 1.500 ταξί διαδήλωσαν σήμερα το πρωί σε διάφορα σημεία, κυρίως στο Ορλί, όπου μερικές δεκάδες διαδηλωτών οργάνωσαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μέσω ενός οδοφράγματος σε γειτονικό αυτοκινητόδρομο.

Μέσα στο Παρίσι, περίπου 140 οχήματα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας, με τους οδηγούς τους να κρατούν πανώ που έγραφαν “Οικονομική τρομοκρατία” και “Στοπ στην απορρύθμιση”.

Η απεργία των ταξί συμπίπτει με ένα κίνημα διαμαρτυρίας περίπου 5,6 εκατομμυρίων δημόσιων υπαλλήλων, που από τον Ιούλιο του 2010 υπόκεινται σε καθεστώς λιτότητας και πολλά συνδικάτα τους κάλεσαν να διαδηλώσουν με αίτημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμής τους.

Στη Γαλλία προβλέπεται να πραγματοποιηθουν 110 με 120 διαδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί, που κινητοποιούνται εναντίον μιας μεταρρύθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλές συγκεντρώσεις ανά επαγγελματικό τομέα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το πρωί, κυρίως στο Παρίσι.

Οι εργαζόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση και οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν επίσης στην κινητοποίηση. Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις εταιρείες να ματαιώσουν προληπτικά το 20% των πτήσεών τους.

Εκτός από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων καταγγέλλουν “την απώλεια θέσεων εργασίας σε τομείς κλειδιά του δημοσίου”.

Τα εν λόγω συνδικάτα επισημαίνουν πως, παρά τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν για το 2016 στους τομείς της ασφάλειας (αστυνομία, χωροφυλακή, δικαιοσύνη) μετά τις περυσινές επιθέσεις, καθώς και στην εκπαίδευση, “ο δημόσιος τομέας έχασε συνολικά 150.000 θέσεις από το 2007”. Τα εν λόγω συνδικάτα ζητούν να δημιουργηθούν δημόσιες θέσεις απασχόλησης κυρίως στα νοσοκομεία.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.