ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Χ.Κόκκινος: Μόλις στο 6,1 εκ. € επί συνόλου 168,2 εκ. €, δηλ. 3,61% απορρόφηση του νέου Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020 για την Π.Ν.Αι.

  • Μόλις στο 6,1 εκ. € επί συνόλου 168,2 εκ. €, δηλ. 3,61% απορρόφηση του νέου Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020 για την Π.Ν.Αι.
  • Τα νησιά μας ξεχασμένα από αναπτυξιακές δράσεις
  • «Κολλημένα» τρία (3) χρηματοδοτικά πακέτα
    της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)
  • Στα αζήτητα το «Πακέτο Γιούνκερ» και το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020!!!
  • Η γραφειοκρατία και η κυβερνητική αναποφασιστικότητα εμποδίζουν την εισροή δεκάδων δισεκατομμυρίων στη χώρα μας!

Ο Αντιπεριφέρειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ενημερώνει ότι: Η γραφειοκρατία και η κυβερνητική αναποφασιστικότητα εμποδίζουν τρία (3) πακέτα ευρωπαϊκών χρηματοροών που προορίζονται για αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. To αποτέλεσμα είναι να παραμένουν τα νησιά μας ξεχασμένα από αναπτυξιακές δράσεις και σε εθνικό επίπεδο να βρισκόμαστε σε οικονομικό «τέλμα».

Συγκεκριμένα:

Τα χρήματα αυτά προέρχονται:

α)  από το Μνημόνιο 3 που ως το Νοέμβριο 2016 προβλέπεται εκταμίευση €8,9 δις,

β) το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2013 – 2020, προϋπολογισμού €20 δις που παραμένει άθικτο με απορρόφηση μόλις 2,4%

και

γ) το πολυδιαφημισμένο Σχέδιο Γιούνκερ από το οποίο η Ελλάδα περιμένει χρηματικό ποσό €25 δις, αλλά ποτέ δεν έχει φθάσει!!!

Αναλυτικά:

α) Για το Μνημόνιο 3, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, έχουν συμφωνηθεί μόνο δύο (2) από τα δεκαπέντε (15) προαπαιτούμενα και αυτά είναι:

  • οι διαπραγματεύσεις και τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών
  • η εκκίνηση του διαγωνισμού της Δ.Ε.Η. για την πώληση του 24% του ΑΔΜΙΕ σε στρατηγικό επενδυτή

Ο φόβος πολιτικού κόστους από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών και από την άλλη η διχογνωμία για τα ενεργειακά, δημιουργούν σοβαρές επιπλοκές στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και όλων των απαιτουμένων προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της πρώτης δόσης των 8,9 δις €.

β) Το ποσοστό απορρόφησης του νέου Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020 στο τέλος Αυγούστου 2016 έφθασε μόλις το 2,4%. Στα τομεακά προγράμματα απορροφήθηκαν 294 εκ. € με ποσοστό 2,3% και στα περιφερειακά 137 εκ. €, μόλις 2,53%.

 Η κυβέρνηση βάζει χαμηλά τον πήχη και μιλάει για ποσοστό 7% αξιοποίησης του Ε.Σ.Π.Α. μέχρι τέλος του χρόνου! Σε αυτό θα έχουν αξιοποιηθεί οι ενέργειες «τεχνικής βοήθειας» και τα μεταφερόμενα έργα – «γέφυρες» από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δηλ. το Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το ποσοστό απορρόφησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι μόλις 3,61% με μόλις 6,1 εκ. € επί συνόλου 168,2 εκ. € που διατίθενται για τα νησιά μας.

γ) «Αγνοείται» το πακέτο Γιούνκερ για το οποίο η χώρα μας ανέμενε 25 εκ. €. Σε αναμονή βρίσκονται τα πρώτα 42 έργα συνολικού ύψους 5,5 δις €.
Mε εξαίρεση την εταιρία Creta Farm που χρηματοδοτήθηκε με 15 εκ. € από το πακέτο Γιούνκερ που έχει ως επίσημο τίτλο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» (E.F.S.I.) κανένα από τα προγραμματισμένα έργα σε ενεργειακές επενδύσεις ή υποδομές, μεταφορές δεν έχει προχωρήσει. Για τα νησιά μας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατασκευή υδατοδιαδρόμων που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με υδροπλάνα, σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει.

Είναι επιτακτική ανάγκη να «ανοίξουν οι στρόφιγγες» της οικονομικής ρευστότητας για να επιβιώσει η ελληνική οικονομία.

Η αγορά έχει «στεγνώσει» από τις φορομπηχτικές πολιτικές και αναζητά εναγωνίως «οξυγόνο». Η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί αμέσως μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Η κυβέρνηση οφείλει να «κυβερνήσει» πριν τα αδιέξοδα γίνουν ανυπέρβλητα.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.