ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Time: Στο Βροντάδο της Χίου οι πιο σουρεαλιστικοί εορτασμοί του Πάσχα

Σε «φιλικό» πόλεμο επιδίδονται οι κάτοικοι, σχολιάζει το περιοδικό ενώ οι συντάκτες του εντυπωσιάζονται από το θέαμα

Ενα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα στο Βροντάδο της Χίου και στο πρωτότυπο πασχαλινό έθιμο του χωριού, το ρουκετοπόλεμο, κάνει το περιοδικό Time. 

Το Time μάλιστα σχολιάζει πως πρόκειται για το «πιο σουρεαλιστικό έθιμο του κόσμου», καθώς οι κάτοικοι επιδίδονται σε ένα είδος «φιλικού πολέμου». 

Περιγράφει λοιπόν το περιοδικό: Τον 19ο αιώνα, όταν οι Τούρκοι ήταν ακόμα κυρίαρχοι στο νησί της Χίου, ο τοπικός πληθυσμός, που ήταν ελληνορθόδοξοι, δεν μπορούσαν να γιορτάσουν το Πάσχα. Όμως στο μικρό χωριό Βροντάδο, οι δύο ενορίες ανακάλυψαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να ξεγελούν τους κατακτητές, ενώ εκείνοι στην ουσία γιόρταζαν κανονικά: «Έστηναν» έναν «ψεύτικο» πόλεμο, χρησιμοποιώντας κανόνια και πυροτεχνήματα! 

«Η παράδοση αυτή συνεχίζεται ως τις μέρες μας και κάθε χρόνο, την Κυριακή του Πάσχα οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Εριθιανής, που στέκονται στην κορυφή δυο απέναντι λόφων, ξεκινούν έναν “φιλικό” πόλεμο και ανταλλάσσουν ρουκέτες πυροτεχνημάτων, στήνοντας ένα από τα πιο σουρεαλιστικά έθιμα παγκοσμίως», αναφέρει το Time. 

Το αφιέρωμα φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό του φωτορεπόρτερ Marco Kesseler, που παρακολούθησε το έθιμο από κοντά πέρυσι. «Μέχρι το Σάββατο πριν το Πάσχα, πρόκειται για μια πολύ μυστικοπαθή διαδικασία», περιγράφει και εξηγεί πως οι κάτοικοι «φτιάχνουν τις ρουκέτες όλο το χρόνο». 

Μέσα σε μερικές μόνο ώρες, περισσότερες από 100.000 ρουκέτες εκτοξεύονται από τη μία στην άλλη πλευρά του χωριού, φωτίζοντας το χωριό, ενώ εκατοντάδες επισκέπτες παρακολουθούν το θέαμα. 

Την επόμενη μέρα, οι δρόμοι του χωριού είναι γεμάτοι από τα απομεινάρια των ρουκετών και τα σημάδια του «πολέμου» είναι φανερά παντού! 

protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.