ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

UEFA: Τέλος τα φιλικά εθνικών ομάδων, έρχεται το «Πρωτάθλημα Εθνών»

Το όραμα του Μισέλ Πλατινί θα πάρει σάρκα και οστά από το 2018 και θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στα ανούσια φιλικά των εθνικών ομάδων. Ο Γάλλος παράγοντας είχε οραματιστεί τη διοργάνωση το 2011, πέρασε την μεταρρύθμιση το 2014 και από το 2018 θα μπει και στις ζωές μας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, στη νέα διοργάνωση θα λάβουν μέρος οι 55 χώρες μέλη της και μέσω αυτής τέσσερις ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να προκριθούν στην τελική φάση του EURO 2020. Η διοργάνωση θα διεξάγεται παράλληλα με τα προκριματικά του EURO, όμως θα έχει εντελώς διαφορετική δομή.

 Στόχος της UEFA είναι η κατάργηση των φιλικών αγώνων. Τα οφέλη για τις ομοσπονδίες θα είναι τα αυξημένα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες, καθώς θα υπάρχει κεντρική διαχείριση από την UEFA και τα έσοδα θα είναι διασφαλισμένα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η νέα διοργάνωση θα έχει της εξής μορφή:

-Οι 55 χώρες μέλη της UEFA θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες (Α, B, Γ, Δ) ανάλογα με τη δυναμικότητα τους, βάσει της  κατάταξης εθνικών ομάδων της UEFA το Νοέμβριο του 2017.

-Στην Α’ κατηγορία θα συμπεριληφθούν οι 12 πρώτες χώρες της κατάταξης. Οι επόμενες 12 θα είναι στη Β’ κατηγορία, οι επόμενες 15 θα είναι στη Γ’ κατηγορία και οι τελευταίες 16 στη Δ’.

-Στην Α’ και στη Β’ ΄κατηγορία οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων. Στη Γ’ κατηγορία θα σχηματιστούν ένας όμιλος των τριών ομάδων και τέσσερις των τεσσάρων ομάδων και στη Δ’ κατηγορία, τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων.

-Οι ομάδες του κάθε ομίλου θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε εντός και εκτός έδρας αγώνες. Οι αγώνες θα γίνουν το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2018.

-Οι τέσσερις νικήτριες των ομίλων της κάθε κατηγορίας, θα αγωνιστούν σε αγώνες play off το Μάρτιο του 2020 και η νικήτρια της κάθε κατηγορίας θα προκριθεί στα τελικά του EURO 2020.

-Το EURO του 2020 θα γίνει με 24 ομάδες. Οι υπόλοιπες 20 ομάδες θα προκριθούν με την υφιστάμενη διαδικασία των προκριματικών ομίλων. Θα σχηματιστούν δέκα προκριματικοί όμιλοι και οι δυο πρώτοι από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην τελική φάση.

-Οι προκριματικοί όμιλοι του EURO 2020 θα αρχίσουν το Μάρτιο του 2019. Οι δέκα αγωνιστικές θα γίνουν το Μάρτιο, τον Ιούνιο, το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2019 (δυο αγωνιστικές σε κάθε μήνα).

-Η κλήρωση των προκριματικών ομίλων θα γίνει μετά που θα ολοκληρωθούν οι όμιλοι του πρωταθλήματος των εθνών.

-Αν μια ομάδα εξασφαλίσει την πρόκριση της μέσω των προκριματικών ομίλων και μέσω του πρωταθλήματος των εθνών, τη θέση της στην τελική φάση θα πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα με την ψηλότερη θέση στην κατάταξη της UEFA στην κατηγορία της.

Αν το πρωτάθλημα των εθνών ξεκινούσε σήμερα η εθνική Ελλάδας θα ήταν στη Β’ κατηγορία μαζί με τις: Ολλανδία, Ρωσία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Ουαλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σουηδία, Σλοβακία, Αυστρία, Ισραήλ και Σλοβενία. Οι ομάδες αυτές θα χωρίζονταν σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων και ένα όμιλο των τριών και οι τέσσερις πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου, θα αγωνίζονταν για μια θέση στην τελική φάση του EURO 2020.

Πηγή: gazzetta.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.