ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
Τσουρέκι

Τσουρέκι

Υλικά

6 – 7 ποτήρια αλεύρι
6 αυγά
1 , 1/3 ποτήρι γάλα
2 , ½ ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
1 κουταλιά μαγιά
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
Νιφάδες αμυγδάλου – Σουσάμι
Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει , το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.
Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε  λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας , ξανά ζυμώνουμε το υλικό  και το χωρίζουμε σε 2 – 3 ίσα μέρη , τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.
Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό , αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.
Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα , τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180οc . Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι , το μαχαίρι βγάνει στεγνό , τα τσουρέκια είναι έτοιμα.

ΠΗΓΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.