ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Τσακαλώτος: Ναι, οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα για 2019-20

Για πρώτη φορά επισήμως ο Τσακαλώτος παραδέχτηκε μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ότι οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, από το 2018 και μετά.

Είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό, στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020. Επικαλέστηκε μάλιστα το Ζορμπά του Καζαντζάκη, που θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».

 Πρότεινε μάλιστα, για πρώτη φορά και μια συμβιβαστική λύση, προς τις χώρες που δεν επιθυμούν την ελάφρυνση, σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση να δεσμευτεί, ότι ολόκληρο το περιθώριο της διαφοράς του 1% να ξοδεύεται μόνο για ελάφρυνση φόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προς συγκεκριμένους κλάδους και υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, δεν απάντησε αν αυτή την πρόταση την έχει θέσει ήδη στους δανειστές και τι απάντηση πιθανώς έλαβε.

Υποστήριξε πάντως, ότι η τρύπα που βλέπουν οι θεσμοί για την για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018, έχει μειωθεί 0,1% του ΑΕΠ.

Μαξίμου: Εκτός συζήτησης νέα μέτρα από 2018

Στο μεταξύ, εφικτό στόχο θεωρούν κυβερνητικές πηγές την πολιτική συμφωνία έως τις 5 Δεκέμβρη και σημειώνουν ότι είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα μετά το 2018.

Πολιτική συμφωνία, όπως αναφέρουν, σημαίνει ότι οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες πως έκλεισε το δημοσιονομικό, τα ενεργειακά και τα εργασιακά και από εκεί και πέρα προχωρά η υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Για το θέμα του χρέους οι ίδιες πηγές λένε ότι στόχος είναι να υπάρχει καθαρός διάδρομος δεκαετίας και προσθέτουν ότι είναι σημαντικές οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και η επικείμενη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σημειώνουν ότι το βασικό είναι να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών, σε συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση και προσθέτουν, ότι παρά τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα των εγγυήσεων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λύση.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.