ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Τούρτα με μους σοκολάτας

Θέλετε γλυκό; Γιατί να πάτε μέχρι το ζαχαροπλαστείο όταν μπορείτε να δημιουργήσετε στο σπίτι απολαυστικές τούρτες;

Πραγματικά η γεύση της είναι ονειρική. Όταν την πρωτοδοκίμασα δεν πίστευα ότι είναι σπιτική. Πλούσια γεύση σοκολάτας με ζουμερό κέικ και κρέμα cheesecake.

Μία ιδιαίτερη τούρτα με μους για ξεχωριστές περιστάσεις και στιγμές…

Υλικά:

Κέικ:

  • 6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 6 κομμάτια
  • 200γρ. γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ εσπρέσο, σε σκόνη
  • 4 μεγάλα αυγά, διαχωρισμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/3 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

Κρέμα Cheesecake:

  • 140γρ. γλυκόπικρη σοκολάτα, σε κομμάτια
  • 450γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο, χωρίς ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας ξινή κρέμα

Μους σοκολάτας:

  • 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάου
  • 5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού καφέ εσπρέσο σε σκόνη (προαιρετικό)
  • 200γρ. γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 1/2 φλιτζάνι κρύα κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Ganache σοκολάτας:

  • 130γρ. γλυκόπικρη σοκολάτα, σε κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

 

Εκτέλεση:

Κέικ:

  1. Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25 εκατοστών με αποσπώμενο πάτο.
  2. Σε ένα πυρίμαχο μπολ όπου από κάτω του έχει μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί), λιώνουμε το βούτυρο, τη σοκολάτα και το espresso σε σκόνη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να γίνει λείο. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, περίπου 5 λεπτά. Χτυπάμε μέσα στο μείγμα τους κρόκους  αυγών και τη βανίλια.
  3. Σε ένα μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια και το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρίσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Έπειτα την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε στη υψηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Περίπου 1 λεπτό.
  4. Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, απαλά χτυπήστε ελαφρά το ένα τρίτο των χτυπημένο ασπραδιών στο μείγμα σοκολάτας. Χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, προσθέστε τα υπόλοιπα ασπράδια αυγών και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί απαλά και λειαίνουμε την κορυφή.
  5. Ψήνουμε το κέικ μέχρι να φουσκώσει, να είναι σταθερό γύρω από τις άκρες και το κέντρο να είναι μαλακό, περίπου 25 λεπτά. Μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς, περίπου 1 ώρα. Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς αφαιρέστε το από το ταψί και αφήστε το στην άκρη (εάν χρησιμοποιείτε άλλο ταψί  για το στρώμα cheesecake, τότε μπορείτε να το κρατήσετε στο ταψί).

Κρέμα Cheesecake:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 25 εκατοστών με αποσπώμενο πάτο και επένδυση μία λαδόκολλα.
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να την λιώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων σε 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας στο μεταξύ μέχρι να λιώσει. Την αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μίξερ, χτυπάμε το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2 έως 3 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάου και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο, ξύνοντας τις πλευρές του μπολ ανά διαστήματα. Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε μέσα τα αυγά, 1 την φορά. Σιγά-σιγά ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Χτυπάμε μέσα και την ξινή κρέμα.
  4. Ρίχνουμε την κρέμα στο έτοιμο ταψί και λειαίνουμε την κορυφή.
  5. Ψήνουμε το cheesecake, μέχρι το κέντρο να είναι έτοιμο και στη κορυφή να είναι ελαφρώς ξηρό, περίπου 35 με 40 λεπτά.
  6. Αφήστε το cheesecake στο ταψί να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μαχαιράκι, κόβουμε γύρω από τις άκρες για να το ξεκολλήσουμε από τις πλευρές. Αφήστε το cheesecake να κρυώσει εντελώς στο ψυγείο.

Μους σοκολάτας:

  1. Ανακατεύουμε τη σκόνη κακάο και το ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ, μέχρι να ενωθούν. Το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να γίνει λεία (εναλλακτικά, μπορούμε να λιώσουμε την σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων). Αποσύρουμε την σοκολάτα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, περίπου 5 λεπτά.
  3. Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το αλάτι μαζί σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αυξήστε την ταχύτητα σε υψηλή και χτυπήστε έως ότου διαμορφώνουν μαλακές κορυφές, περίπου 1 λεπτό.
  4. Χτυπάμε το μείγμα κακάο στη λειωμένη σοκολάτα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και λαμπερό. Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, χτυπάμε ελαφρά το ένα τρίτο του μείγματος της κρέμας γάλακτος στο μείγμα σοκολάτας. Χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, ρίχνουμε την υπόλοιπη σαντιγί στη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλη η σαντιγί.

Ganache σοκολάτας:

  1. Τοποθετήστε την κομμένη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια-υψηλή θερμότητα μέχρι να σιγοβράσει, περίπου 3-5 λεπτά. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για περίπου 5 λεπτά ή έως ότου όλη η σοκολάτα μαλακώσει. Ανακατεύουμε απαλά με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει πυκνό και λείο. Χτυπάμε μέσα την βανίλια. Αφήστε τη να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την χύσουμε πάνω στο κέικ.

Για να φτιάξουμε την τούρτα:

  1. Χρησιμοποιώντας ένα ταψί με αποσπώμενο πάτο, τοποθετήστε το κέικ σοκολάτας στον πάτο του. Τοποθετήστε την κρέμα cheesecake από πάνω.
  2. Απλώνουμε με ένα κουτάλι την μους σοκολάτας πάνω από το στρώμα cheesecake και το λειαίνουμε. Χτυπήστε ελαφρά το ταψί στον πάγκο μερικές φορές για να αφαιρέσετε τυχόν φυσαλίδες αέρα. Χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα, λειαίνουμε την κορυφή με την μους, αφήνοντας λίγο χώρο για το στρώμα ganache, περίπου μισό εκατοστό.
  3. Τοποθετήστε το ταψί στην κατάψυξη για να κρυώσει το κέικ. Κάντε την κρέμα  ganache (το κέικ δεν πρέπει να μείνει στην κατάψυξη περισσότερο από περίπου 30 λεπτά).
  4. Όταν το κέικ έχει ήδη καταψυχθεί για περίπου 30 λεπτά, ρίχνουμε την ελαφρώς κρύα ganache στην κορυφή και με μία σπάτουλα, γρήγορα λειαίνουμε την κορυφή. Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα κάντε ένα απλό σχέδιο, αν θέλετε. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο.
  5. Σερβίρετε το κέικ κρύο και φυλάξτε το στο ψυγείο για 2 έως 3 ημέρες.

 marymarycook.gr/

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.