ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Τουρκικές εκλογές: Οι Κούρδοι πήγαν στις κάλπες ακόμη και με ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα πόδια [εικόνες]

Τίποτα δε θα μπορούσε να εμποδίσει τον Χουσεΐν Τόπρακ από το να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Ούτε το σπασμένο του χέρι ούτε οι επίδεσμοι στο κεφάλι.

Τα τραύματά του μάλιστα είναι πρόσφατα και προκλήθηκαν σε μία από τις πιο τρομακτικές βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν ποτέ στην Τουρκία, όταν παρακολουθούσε την περασμένη Παρασκευή την ομιλία του ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας στην πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ. Ήταν τότε που δύο βόμβες έσκασαν ανάμεσα στο πλήθος προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων και αφήνοντας δεκάδες ακόμα τραυματισμένους.

Ένας από αυτούς και ο Χουσεΐν που παρά τον γύψο στο χέρι και τα μεγάλα τραύματα στο κεφάλι έκανε ένα «γενναίο» ταξίδι μέχρι το εκλογικό κέντρο και με τα μάτια του σχεδόν τυφλά από τους επιδέσμους έριξε μόνος του τον φάκελο με την ψήφο του.

Στην ίδια κατάσταση και ο Σαμπαχατίν Τεκσί, υποστηριχτής του φαινομένου πλέον για την Τουρκία Σελαχατίν Ντεμίρτας. Και αυτός παρακολούθησε την ομιλία του ηγέτη του με αποτέλεσμα να σπάσει τα πόδια του από τις εκρήξεις. Οι τραυματισμοί του όμως δεν στάθηκαν ικανοί να τον κρατήσουν στην ασφάλεια του σπιτιού του και ο 59χρονος έσπευσε να ψηφίσει με τα χέρια ανοιχτά.

Οι δύο άντρες δεν ήταν οι μόνοι όμως που ήθελαν απεγνωσμένα μία αλλαγή. Αποτελούν παρόλα αυτά τα καλύτερα παραδείγματα όσων έκαναν τα πάντα για αυτή και ανήκουν σε εκείνη τη μερίδα που χάρισε στον ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών το πολυπόθητο 10%  που είναι απαραίτητο για την είσοδο στη Βουλή.

Με τα πρώτα νούμερα του εκλογικού αποτελέσματος να έρχονται στη δημοσιότητα χθες βράδυ, χιλιάδες ήταν οι συμπατριώτες τους που βγήκαν στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ για να γιορτάσουν με βεγγαλικά και σημαίες τις επιδόσεις του κόμματός τους.

«Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ζοφερών εποχών, προβληματιζόμουν για το αν θα ξαναέβλεπα ποτέ τους Τούρκους και τους Κούρδους να ζουν με ομοψυχία. Ευχαριστώ τον Θεό που αυτό συνέβη», δήλωνε ενθουσιασμένος στα Μέσα ένας 63χρονος άντρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι νεότεροι ψηφοφόροι που εξηγούσαν ότι τα αυξημένα ποσοστά του κόμματός τους οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχει αποκλείσει κανέναν άνθρωπο «όπως ακριβώς έκαναν οι κυβερνώντες».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 98% των ψηφοδελτίων, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 258 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,8%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) λαμβάνει το 13,1% των ψήφων και στέλνει 79 βουλευτές στο κοινοβούλιο. Από την άλλη, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκεντρώνουν ποσοστά 25,1% και 16,3% αντίστοιχα, ήτοι 132 και 81 έδρες.

 

iefimerida.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.