ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Τουλάχιστον 50 νεκροί, ανάμεσά τους παιδιά, από πυραύλους που έπληξαν νοσοκομεία και σχολεία στη Συρία

Πύραυλοι «σκότωσαν σχεδόν 50 αμάχους, μεταξύ αυτών παιδιά, και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό πολλών άλλων ανθρώπων» σε «τουλάχιστον» πέντε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και δύο σχολεία στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ ( βόρεια Συρία), γνωστοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν θεωρεί αυτές τις επιθέσεις «κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου» προσέθεσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Για τον Μπαν, προσέθεσε ο ίδιος, αυτές οι επιθέσεις – στις οποίες επλήγη ιδίως ένα νοσοκομείο που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα – «επισκιάζουν τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από την Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας» στην πρόσφατη σύνοδό της στο Μόναχο, στη Γερμανία.
Οι πρωταγωνιστές της συριακής σύρραξης, ανάμεσά τους η Ρωσία και οι ΗΠΑ, κατέληξαν ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε ισχύ μέσα σε μία εβδομάδα κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να επιταχυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Πρέπει να μεταφράσουμε αυτές τις δεσμεύσεις σε πράξεις» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου.
Ο ίδιος δεν επέρριψε την ευθύνη αυτών των βομβαρδισμών σε οποιοδήποτε στρατόπεδο ωστόσο μία συριακή μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε νωρίτερα ότι πρόκειται «πιθανόν για ρωσικές» επιδρομές.

Την ίδια ώρα, σε ένα δελτίο Τύπου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) Άντονι Λέικ δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ για τις πληροφορίες σχετικά με επιδρομές εναντίον τεσσάρων ιατρικών εγκαταστάσεων στη Συρία, περιλαμβανομένων δύο που υποστηρίζονται από την Unicef».

Σε ένα εξ αυτών, διευκρίνισε ο ίδιος, σκοτώθηκαν παιδιά και δεκάδες άμαχοι απομακρύνθηκαν.

Δύο από τα πλήγματα διεξήχθησαν στην πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες, την Αζάζ, κοντά στο Χαλέπι και άλλα δύο στο Ιντλίμπ, όπου ένα νοσοκομείο επλήγη τέσσερις φορές, επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου της Unicef.

Ο Λέικ αναφέρθηκε επίσης σε πληροφορίες σχετικά με επιθέσεις εναντίον δύο σχολείων στο Αζάζ όπου σκοτώθηκαν 6 παιδιά.
Συνολικά, υπενθυμίζει ο διεθνής οργανισμός, το ένα τρίτο των νοσοκομείων και το ένα τέταρτο των σχολείων στη Συρία δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που έχουν υποστεί εξαιτίας του πολέμου που διαρκεί ήδη 5 χρόνια.

newsit.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.