ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Τον Ερντογάν υποδεικνύει ως υπαίτιο του πραξικοπήματος εκ νέου ο Γκιουλέν

Σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα ο Τούρκος ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο κ. Γκιουλέν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία Die Zeit ότι η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος πρόδωσε τις αρχές της τουρκικής κυβέρνησης και του παγκόσμιου κινήματός του που φέρει την ονομασία «Hizmet» (Υπηρεσία). Επισήμανε τα σχόλια του κ. Ερντογάν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν «ένα δώρο από τον Θεό», επειδή θα επέτρεπε την αποκάθαρση του στρατού.

Ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας δήλωσε ότι Τούρκος αξιωματικός είπε πρόσφατα πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών συναντήθηκαν στο επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων τη νύκτα του πραξικοπήματος και πρόσθεσε: «Ήδη γνώριζαν όλα όσα θα συνέβαιναν αργότερα».

Ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα τη νύκτα του πραξικοπήματος, όμως ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επρόκειτο για μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών καθώς, όπως είπε, έμαθε για το πραξικόπημα από τον κουνιάδο του.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ένας πληροφοριοδότης πήγε στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και έδωσε την πληροφορία για το πραξικόπημα. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, μαζί με μερικούς άλλους υψηλόβαθμους διοικητές, είχαν απαχθεί από τους πραξικοπηματίες.

Ο κ. Γκιουλέν δήλωσε ότι το πραξικόπημα έδωσε στον κ. Ερντογάν την ευκαιρία για να απολύσει χιλιάδες άτομα που θεωρούσε αντιπάλους του από υπουργεία, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, καθώς και για να συλλάβει δικηγόρους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και συζύγους υποστηρικτών του ιεορκήρυκα και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων.

«Δεν ήμαστε ποτέ κοντά με τον Ερντογάν»

Ο ηγέτης του κινήματος Χιζμέτ, το οποίο η Τουρκία καταγγέλλει ως Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση, αποστασιοποιήθηκε από τον κ. Ερντογάν, λέγοντας ότι είχαν συναντηθεί μόνο λίγες φορές πριν γίνει πρωθυπουργός το 2003.

«Ούτε οι φίλοι μου ούτε εγώ ήμασταν κοντά στον Ερντογάν, παρόλο που διατυπώνονται ισχυρισμοί για κάτι τέτοιο», δήλωσε στην Die Zeit.

Το κίνημα Χιζμέτ είχε υποστηρίξει τον κ. Ερντογάν, επειδή όταν είχε ιδρύσει το κόμμα AKP είχε υποσχεθεί δημοκρατία και ισχυρά ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να περιορίσει την πολιτική εξουσία του στρατού, δήλωσε ο κ. Γκιουλέν. Όμως, πρόσθεσε, ο Ερντογάν παραβίασε τις υποσχέσεις του μετά την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία το 2011.

Ο ισλαμιστής ιμάμης είπε ακόμη στην Die Zeit ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα τον εκδώσουν στην Τουρκία, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε όμως ότι, εάν οι αμερικανικές αρχές αποφασίσουν να τον παραδώσουν, θα αγοράσει ο ίδιος ένα αεροπορικό εισιτήριο για εκεί.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.