ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Το τροπικό φρούτο που προλαμβάνει παχυσαρκία και διαβήτη

Το γκρέιπφρουτ και ο ανανάς είναι δύο από τα φρούτα που φημίζονται για τη συμβολή τους στο αδυνάτισμα και κατ’ επέκταση την προστασία από το υπερβολικό βάρος και τις παθήσεις που αυτό προωθεί, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

 

Τώρα, οι επιστήμονες έρχονται να προσθέσουν στη λίστα ένα ακόμη ζουμερό φρούτο, καθώς διαπίστωσαν ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο που μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, ενώ παράλληλα αποτρέπει την απώλεια βακτηρίων που προκαλείται από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, συγκεκριμένα είδη βακτηρίων στη γαστρεντερική οδό εμπλέκονται στην εκδήλωση της παχυσαρκίας και σχετικών με αυτήν επιπλοκών, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Στο πλαίσιο πειράματος που σχεδίασαν οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, χώρισαν 60 ποντίκια σε τέσσερις ομάδες και χορήγησαν σε καθεμιά από αυτές ένα διαφορετικό διατροφικό πλάνο για 12 εβδομάδες. Και οι τέσσερις ομάδες λάμβαναν σημαντική ποσότητα λιπαρών, όμως δύο από αυτές λάμβαναν συμπληρωματικά μάνγκοσε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα.

bigstock 130423055

Οι αναλύσεις των δειγμάτων που έλαβαν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια του πειράματος υπέδειξαν ότι το μάνγκο συνέβαλε ώστε να παρατηρηθεί σημαντικά μικρότερη απώλεια ωφέλιμων βακτηρίων από το έντερο.

«Το μάνγκο αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και έχει αποδειχθεί σε παλαιότερες μελέτες ότι αποτρέπει την παχυσαρκία, ενώ έχει υπογλυκαιμική και ανοσοτροποποιητική δράση»αναφέρει η καθηγήτρια Edralin Lucas από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. Επίσης, μόλις ένα φλιτζάνι μάνγκο παρέχει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών και περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.