ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Το πιο μολυσμένο σημείο στο αεροπλάνο δεν είναι η τουαλέτα!

 

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr

Κάθε χρόνο ταξιδεύουν αεροπορικώς σε όλον τον κόσμο εκατομμύρια επιβάτες, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη με χαμηλό επίπεδο υγιεινής και σπάνια στελέχη μικροβίων. Πόσοι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί ποια μπορεί να είναι τα σημεία του αεροπλάνου και του αεροδρομίου που κρύβουν τα περισσότερα μικρόβια που αφήνουν πίσω τους οι επιβάτες που τα χρησιμοποίησαν πριν από εμάς;

Η διάρροια των ταξιδιωτών προσβάλλει το 20-50% των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ειδικά σε τροπικές ή αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό επίπεδο υγιεινής. Το μικρόβιο που ευθύνεται για τις διάρροιες των ταξιδιωτών συνήθως είναι το Κολοβακτηρίδιο και μεταδίδεται κυρίως μέσω του πόσιμου νερού (συμπεριλαμβάνονται και τα παγάκια) και μέσω κατανάλωσης ωμών τροφίμων που δεν έχουν πλυθεί καλά (φρουτοσαλάτες, λαχανικά) (τροφική δηλητηρίαση). Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, στην Ελλάδα παρουσιάζεται ενδιάμεσος σχετικός κίνδυνος ανάπτυξης διάρροιας των ταξιδιωτών (ποσοστό 8-15%).

Όσοι ταξιδεύουμε με αεροπλάνο γνωρίζουμε ότι μετακινούνται εκατομμύρια επιβατών καθημερινά από διάφορα μέρη του κόσμου με διαφορετικό επίπεδο υγιεινής που πιθανόν νοσούν πρόκειται να νοσήσουν από διάρροια των ταξιδιωτών, καθένας από τους οποίους αφήνει πίσω του, είτε στο αεροδρόμιο είτε στο αεροσκάφος, το μικροβιακό του αποτύπωμα. Σε αντίθεση με τη γενική αντίληψη ότι η τουαλέτα είναι ο χώρος με τη μεγαλύτερη μικροβιακή επιβάρυνση, στην πραγματικότητα η τουαλέτα έχει τις λιγότερες αποικίες μικροβίων, προφανώς λόγω της συχνής καθαριότητας που επιβάλλουν οι διοικήσεις των αεροδρομίων αλλά και οι αεροπορικές εταιρίες. Στο τέλος του άρθρου αυτού θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ποια είναι τα σημεία στο αεροσκάφος και στο αεροδρόμιο που φέρουν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο.

Τα τελευταία χρόνια, το προσωπικό των αεροπορικών εταιριών υφίσταται αυξανόμενη πίεση να εκκενώσει γρήγορα τις πτήσεις που φτάνουν στο αεροδρόμιο και να ολοκληρώσει γρήγορα την επιβίβαση των πτήσεων που πρόκειται να αναχωρήσουν, ούτως ώστε να μεγιστοποιήσουν το κέρδος των εταιριών. Εντούτοις, ο χρόνος επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος στην πραγματικότητα αυξήθηκε από το 1970, από περίπου 20 επιβάτες ανά λεπτό σε μόλις 9 επιβάτες το λεπτό το 1998.

Υφίστανται πολλά σημεία υποχρεωτικού ελέγχου καθαριότητας από το προσωπικό μεταξύ της αποβίβασης και της επιβίβασης, και γι’ αυτό τα τραπεζάκια των καθισμάτων συχνά καθαρίζονται στο τέλος της ημέρας. Η κάθε αεροπορική εταιρία θεσπίζει τους δικούς της κανόνες υγιεινής και καθαριότητας των αεροσκαφών και δυστυχώς δεν υπάρχουν γενικώς καθορισμένες διαδικασίες, εκτός από τον έλεγχο της ποιότητας του νερού.

Σε ότι αφορά την καθαριότητα του αεροσκάφους, αυτό που τονίζεται από τους ειδικούς είναι ότι απαιτείται αποτελεσματικότερη διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης ώστε να επιτρέπει στο πλήρωμα του αεροσκάφους να έχει ικανό χρόνο για καλύτερη καθαριότητα μεταξύ των πτήσεων. Πολλές εταιρίες έχουν θεσπίσει τα λεγόμενα “Go Light” προγράμματα που προβλέπουν χαμηλότερους ναύλους για όσους δεν παραδώσουν αποσκευή αλλά την αποθηκεύσουν στο ντουλάπι εντός της καμπίνας του αεροσκάφους (εννοείται ότι προβλέπονται συγκεκριμένες διαστάσεις και βάρος της χειραποσκευής). Με τον τρόπο αυτό όμως χάνεται πολύτιμος χρόνος κατά την αποθήκευση και τη λήψη των χειραποσκευών από τα ντουλάπια της καμπίνας των επιβατών, μειώνοντας περισσότερο το χρόνο που έχει στη διάθεσή του το πλήρωμα για καθαριότητα του αεροσκάφους μεταξύ των πτήσεων. Οι καθυστερήσεις στην επιβίβαση των επιβατών εξαιτίας των Go Light προγραμμάτων επιφέρουν σημαντικό κόστος στις αεροπορικές εταιρίες, με το οποίο θα μπορούσαν να αποσβέσουν τη μη χρέωση για την παράδοση της αποσκευής πριν την επιβίβαση.

Αμερικανική μελέτη της εταιρίας travel math, διενήργησε πρόσφατα μικροβιολογική έρευνα σε 4 πτήσεις και 5 αεροδρόμια της Αμερικής και ανέδειξε τα σημεία τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη μικροβιακή επιβάρυνση (σε μονάδες αποικιών μικροβίων / τετραγωνική ίντσα). Τα σημεία αυτά ήταν τα εξής:

  1. Τραπεζάκι καθίσματος αεροσκάφους: 2.155 αποικίες μικροβίων / τετρ. ίντσα
  2. Κουμπί ψύκτη νερού στο αεροδρόμιο: 1.240 αποικίες μικροβίων / τετρ. ίντσα
  3. Στρόφιγγα κλιματισμού αεροσκάφους πάνω από τη θέση του επιβάτη: 285 αποικίες μικροβίων / τετρ. ίντσα
  4. Καζανάκι τουαλέτας: 265 αποικίες μικροβίων / τετρ. ίντσα
  5. Ζώνη ασφαλείας: 230 αποικίες μικροβίων / τετρ. ίντσα
  6. Μηχανισμός κλειδώματος πόρτας τουαλέτας: 70 αποικίες μικροβίων / τετρ. ίντσα

Επισημαίνεται τέλος ότι το κινητό μας τηλέφωνο υπολογίζεται ότι έχει κατά μέσο όρο 27 αποικίες μικροβίων / τετρ. ίντσα.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.