ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Το ξενικό λεονταρόψαρο στη Ρόδο [video]

Το ξενικό λεονταρόψαρο Pterois miles (λεοντόψαρο, devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015, όπως έχει ανακοινωθεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και σε δελτία τύπου από τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου (ΥΣΡ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών.
Το λεονταρόψαρο είναι τροπικό ψάρι, κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου εξαπλώνεται από την Ερυθρά Θάλασσα, το Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα Δυτικά, μέχρι την Ινδονησία και Σουμάτρα, στα Ανατολικά. Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.
Εξ αιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων ακανθών που φέρει το είδος, ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενους φορείς, οι επαγγελματίες και μη αλιείς καθώς και το ευρύτερο κοινό της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα. Ωστόσο, το λεονταρόψαρο μπορεί να καταναλωθεί όπως και το ψάρι «σκορπιός» το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο στις άκανθες.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.