ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Το κρυφό πρόβλημα που έχουν όσοι ζυγίζονται συχνά – Προσοχή στους έφηβους

Οι έφηβοι οι οποίοι ζυγίζονται συχνά είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που δήλωσαν ότι ελέγχουν πολύ τακτικά το σωματικό τους βάρος είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και πρόβλημα αυτοεκτίμησης.
“Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι για ορισμένους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, το συχνό ζύγισμα σχετίζεται με κακή ψυχική υγεία και άρα είναι σημαντικό ότι εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε για αυτό το θέμα σε αυτά τα άτομα…”, είπε μεταξύ άλλων η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ Carly R Pacanowski, του πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη τω ΗΠΑ.
 
Η μελέτη διάρκειας 10 ετών εξέτασε τις περιπτώσεις συνολικά 2.000 εφήβων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο, ζυγίστηκαν και μετρήθηκαν το 1998, όταν ήταν ακόμα στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο και στη συνέχεια και πάλι το 2003 και το 2008, όταν και ήταν πλέον σε νεαρή, μεν, αλλά ενήλικη ηλικία, δε.
 
Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των γυναικών που κατά τη διάρκεια της μελέτης έδειξαν αύξηση στη συχνότητα που ζυγίζονταν, παρουσίασαν αύξηση στα συμπτώματα κατάθλιψης, η οποία μπορεί να είναι προάγγελος διατροφικών διαταραχών, σύμφωνα με τους ερευνητές.
 
Στους άνδρες, που επίσης αυξήθηκε η συχνότητα που έλεγχαν το βάρος τους, δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική μεταβολή στην ψυχική τους υγεία.
 
Όπως ανέφερε η δρ Pacanowski, στην σχετική δημοσίευση της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition Education and Behavior, η τάση ενός ατόμου να ζυγίζεται συχνά, μπορεί να είναι ένα θέμα για το οποίο μπορούν οι γονείς και οι φίλοι να του μιλήσουν πιο εύκολα, σε σύγκριση με μια κουβέντα που εξαρχής θα εστιάσει σε προβλήματα αυτοεκτίμηση ή σε τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα. Από εκεί και πέρα, θα είναι πιο εύκολο να πειστεί αυτό το άτομο να δει κάποιον ειδικό γιατρό για το πρόβλημά του.
 
Τα προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας θα πρέπει να αποφεύγουν την επιδείνωση της κακής εικόνας και της δυσαρέσκειας του ασθενούς με το σώμα και το βάρος του, αλλά να προσπαθούν να κατανοήσουν τον τρόπο συμπεριφοράς του.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.