ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Το ερωτιάρικο χταπόδι που δίνει φιλιά και αγκαλιές

Τα χταπόδια δύσκολα μπορούν να μελετηθούν και από πολλούς ερευνητές έχουν χαρακτηριστεί ως μυστηριώδη. Μια νέα έρευνα, ωστόσο, φέρνει στο φως κάποιες διαφορετικές συμπεριφορές ενός συγκεκριμένου είδους χταποδιού, το οποίο… δίνει φιλιά και αγκαλιές στην “αγαπημένη” του, κατά τη σεξουαλική πράξη.

Ειδικότερα, το εν λόγω χταπόδι, το οποίο αναφέρεται ως μεγάλο ριγέ χταπόδι του Ειρηνικού, έχει διαφορετική κυνηγετική συμπεριφορά συγκριτικά με άλλα χταπόδια, ενώ ο τρόπος που προσεγγίζει τη σύντροφό του διαφέρει σε σχέση με άλλα είδη χταποδιών.

Το μυστήριο χταπόδι του Ειρηνικού

Αυτό το χταπόδι παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες, από τον βιολόγο Arcadio Rodaniche, χωρίς όμως ο ίδιος να μπορέσει να προχωρήσει σε μια πλήρη μελέτη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα είδος χταποδιού που δεν έχει περιγραφεί επίσημα και δεν έχει επιστημονική ονομασία.

Το ερωτιάρικο χταπόδι που δίνει φιλιά και αγκαλιές

Ο Rodaniche, πάντως, μέσα από την μελέτη του είχε παρατηρήσει τις διαφορετικές συμπεριφορές αυτού του χταποδιού στην άγρια φύση, όπως για παράδειγμα, ότι σε αντίθεση με άλλα χταπόδια, τα οποία συναντούν μέλη του αντίθετου φύλου μόνο για να αναπαραχθούν, ζει σε ομάδες έως και 40 οχταποδιών, με αρσενικά και θηλυκά.

Τώρα, μία νέα μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Berkeley, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Plos One, μας δίνει νέα στοιχεία, για την κυνηγετική, κοινωνική και σεξουαλική συμπεριφορά του μεγάλου ριγέ χταποδιού του Ειρηνικού.

Αυτό το χταπόδι προτιμά τις αγκαλιές και τα φιλιά

Γενικότερα, τα περισσότερα θηλυκά χταπόδια είναι ιδιαίτερα επιθετικά με τα αρσενικά και η σεξουαλική επαφή πολλές φορές ακολουθείται από κανιβαλικές πράξεις, με τα θηλυκά να πνίγουν τα αρσενικά μετά την επαφή και να τα τρώνε. Για αυτόν τον λόγο, τα αρσενικά χταπόδια είναι πολύ προσεκτικά κατά την επαφή, προσπαθώντας να κρατήσουν τις κατάλληλες αποστάσεις.

Στην περίπτωση όμως των ριγέ χταποδιών του Ειρηνικού, τα πράγματα αλλάζουν. Τα αρσενικά χταπόδια προσεγγίζουν τα θηλυκά χταπόδια, τα οποία είναι φιλικά και καθόλου επιθετικά προς τους συντρόφους τους. Κατά τη διάρκεια της επαφής -η οποία εξακολουθεί να είναι άγρια στα μάτια του παρατηρητή- το ζευγάρι μένει κολλημένο το ένα πάνω στο άλλο, πρόσωπο με πρόσωπο, και μοιάζει να δίνει φιλιά και αγκαλιές το ένα στο άλλο. 

Μετά τη σεξουαλική πράξη οι δρόμοι τους δεν χωρίζουν, αλλά συνεχίζουν να είναι μαζί, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το αρσενικό χταπόδι, όπως είθισται στα άλλα είδη. Μάλιστα, ζευγάρια έχουν παρατηρηθεί να τρώνε παρέα. 

Το ερωτιάρικο χταπόδι που δίνει φιλιά και αγκαλιές

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, πάντως, ότι τα εν λόγω χταπόδια δεν παρουσιάζουν κανιβαλιστικές τάσεις μετά την επαφή. Μόνο ότι αυτό δεν ισχύει πάντα, στην περίπτωσή τους. “Τα χταπόδια έχουν τη φήμη ότι είναι σεξουαλικοί κανίβαλοι. Το γεγονός ότι αυτό το είδος μπορεί να έχει μη θανατηφόρες επαφές δείχνει πόσα λίγα γνωρίζουμε για τα χταπόδια”, σημειώνει, σχετικά, η Christine Huffard από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Monterey Bay Aquarium.

Διαφορετική συμπεριφορά στο κυνήγι

Επιπλέον, τα ριγέ χταπόδια του Ειρηνικού παρουσιάζουν ακόμη μια διαφορά συγκριτικά με άλλα χταπόδια. Ο τρόπος που πιάνουν τη λεία τους είναι μάλλον πιο ξεκούραστος και απλός.

Τα περισσότερα είδη χταποδιών χρησιμοποιούν όλα τους τα πλοκάμια για να πιάσουν τη λεία. Τα ριγέ χταπόδια του Ειρηνικού όμως, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούν μόνο ένα. Για παράδειγμα, όταν το θήραμα είναι γαρίδα:

“Έχει πολύ συγκεκριμένο τρόπο που πλησιάζει συγκεκριμένα είδη θηράματος. Φαίνεται να γνωρίζει τη διαφορά και να πράττει με τις γαρίδες αναλόγως”, προσθέτει η Christine Huffard.

Για το τέλος, συμπληρώνει: “Έχουν γίνει πολύ λίγες μελέτες συμπεριφοράς. Αλλά οι μελέτες μας δείχνουν ότι οι συμπεριφορές των χταποδιών είναι πολύ πιο περίπλοκες από ό,τι πιστεύεται”.

Το μόνο πρόβλημα με τη μελέτη γύρω από το μεγάλο ριγέ χταπόδι του Ειρηνικού είναι η απουσία δειγμάτων του είδους. Μετά την ανακάλυψή του, στις αρχές των 90’s, από τον Arcadio Rodaniche, η επόμενη “συνάντησή” μας μαζί τους ήταν το 2012, όταν ο βιολόγος Richard Ross κατάφερε να συλλέξει κάποια δείγματα. 

Ωστόσο, ο πληθυσμός που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες μειώνεται, καθώς αδυνατούν να παράσχουν τις κατάλληλες συνθήκες, για να μεγαλώσουν τα μικρά των χταποδιών, στην αιχμαλωσία…

www.pathfinder.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.