ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Το Blood-e μπορεί να σώσει ζωές

Αν το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας έδινε μια φορά το χρόνο αίμα, θα καλύπτονταν πλήρως οι ανάγκες της χώρας για αίμα.

Όταν δίνεις αίμα, συμμετέχεις σε μια πολύτιμη κοινωνική πρακτική.

Η αιμοδοσία σώζει ζωές.

Στην τελευταία μας αιμοδοσία, τριάντα τρία άτομα έδωσαν αίμα και χάρη σε αυτούς σώθηκαν ενενήντα εννέα ζωές.

Η αιμοδοσία είναι μια απλή πράξη για τον αιμοδότη, που μπορεί να έχει ανυπολόγιστα θετικά αποτελέσματα.

blood1

Το Blood-e είναι μια startup κοινωνική επιχείρηση που σκοπεύει να καλύψει την ανάγκη για αίμα, να αυξήσει το ποσοστό εθελοντών-αιμοδοτών αλλά και να ενισχύσει την οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα.

Η Ναταλία Μπουγαδέλλη, ένα από τα νεαρά άτομα που την δημιούργησαν, μας εξήγησε πώς ξεκίνησε η ιδέα. Όλα ξεκίνησαν όταν οι δεκαεννιάχρονες πλέον Ναταλίες πήγαιναν σχολείο. Η γιαγιά της Ναταλίας Μπουγαδέλλη χρειαζόταν τότε μια επείγουσα μετάγγιση αίματος. Με αφορμή αυτή την προσωπική εμπειρία και στα πλαίσια του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας E-nnovation Junior στον οποίο επρόκειτο τότε να συμμετάσχουν, τα δυο κορίτσια σκέφτηκαν τη δημιουργία του Blood-e. Η Ναταλία Κρίτσαλη διαμόρφωσε την αρχική ιδέα σε κάτι χειροπιαστό και εφαρμόσιμο. Συνέταξαν το πρώτο business plan και χάρη σε αυτό, σύντομα τα δυο κορίτσια διακρίθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Τι είναι όμως το Blood-e;

blood2

«Το Blood-e στηρίζεται στη λειτουργία της ιστοσελίδας του και της mobile εφαρμογής του» μας λέει η Ναταλία Μπουγαδέλλη. «Πρώτον, προβάλλονται οι ανάγκες για αίμα και δεύτερον, δημιουργείται μια ενεργή κοινότητα εθελοντών και φορέων προσκείμενων στην εθελοντική αιμοδοσία. Στην ομάδα δεν είμαστε μόνο οι δυο Ναταλίες. Είμαστε οι Ναταλίες, ο Γιώργος Σταυρόπουλος, ο Παναγιώτης Σφήκας και άλλα δημιουργικά άτομα που προωθούν τους στόχους μας. Είναι σημαντικό για εμάς, καθένας να προσφέρει ό,τι επιθυμεί με βάση τα ενδιαφέροντά και τις ικανότητές του. Είμαστε περήφανοι για το Blood-e. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς συμπεριλαμβανομένου του Social Impact Award 2014 στο Impact Hub Athens, του Angelopoulos CGIU Fellowship φέτος και άλλων διαγωνισμών που τρέχουν αυτήν την περίοδο».

blood3

«Ο κόσμος στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες δίνει αίμα;». «Πολλές χώρες εφαρμόζουν αποτελεσματικότατα μοντέλα αιμοδοσίας, τα οποία καλύπτουν μέχρι και το 100% των αναγκών τους χάρη στην καλή οργάνωση των αιμοδοτών, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την έμφαση που δίνεται στην αιμοδοσία. Στην Ελλάδα οι εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν μόνο το 35% των αναγκών μας ως χώρα, και έτσι αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε αίμα από το εξωτερικό».

«Ποια είναι τα καλά του να είναι κάποιος αιμοδότης;». «Πρέπει να υπάρξει μια συλλογική ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αιμοδοσία. Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτες περιστάσεις -για να σώσουμε τους συγγενείς ή τους φίλους μας- δεν λύνει το πρόβλημα. Το άγχος θα παραμένει και το πρόβλημα θα συνεχίζεται. Αν το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας έδινε μια φορά το χρόνο αίμα, θα καλύπτονταν πλήρως οι ανάγκες της χώρας για αίμα για έναν ολόκληρο χρόνο. Όταν δίνεις αίμα, συμμετέχεις σε μια πολύτιμη κοινωνική πρακτική. Η αιμοδοσία σώζει ζωές. Στην τελευταία μας αιμοδοσία, τριάντα τρία άτομα έδωσαν αίμα και χάρη σε αυτούς σώθηκαν ενενήντα εννέα ζωές. Η αιμοδοσία είναι μια απλή πράξη για τον αιμοδότη, που μπορεί να έχει ανυπολόγιστα θετικά αποτελέσματα».

blood4

«Τι ονειρεύεσαι για το Blood-e;». «Μέσα στα επόμενα χρόνια ελπίζουμε να έχει επιλυθεί το ζήτημα της ανάγκης για αίμα και κάθε εθελοντής αιμοδότης να είναι εγγεγραμμένος στο site μας για τη διευκόλυνση της διαδικασίας της αιμοδοσίας στην Ελλάδα».

blood5

Την περασμένη Παρασκευή το Blood-e -σε συνεργασία με το City Game, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το «Χάρισε Ζωή», το περιοδικό «Σχεδία», το Generation 2.0, το GloVo, τον Δήμο Αθηναίων και το Impact Hub- διοργάνωσε τη δεύτερη εθελοντική αιμοδοσία του. Στο event βρέθηκαν πολλά παιδιά που έδωσαν αίμα και άλλα τόσα που συμμετείχαν σε δράσεις όπως να εξεταστούν για δωρεά του μυελού των οστών, να παρέχουν βοήθεια στους άστεγους και να συλλέξουν απορρίμματα από το Μοναστηράκι.

blood6

blood7

blood8

blood9

blood10

blood11

blood12

blood13

(via)

fanpage.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.