ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στις 10 Φεβρουαρίου 2011 κάποιος ανέβηκε σε μια καρέκλα για να αλλάξει μια καμένη λάμπα. Η λάμπα ήταν από αυτές τις καινούριες οικονομίας που έχουν υδράργυρο μέσα (γι΄ αυτό και πρέπει να ανακυκλώνονται όταν καίγονται).

Η λάμπα ήταν ζεστή ακόμα και προφανώς του γλίστρησε και πέφτοντας στο πάτωμα έγινε κομμάτια (κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας).Κατεβαίνοντας από τη καρεκλά ο τύπος έκανε το λάθος και πάτησε τα γυαλιά ενώ ήταν ξυπόλητος!!!

Το αποτέλεσμα ήταν να… δηλητηριαστεί το πόδι του από τον υδράργυρο!

Πέρασε 2 βδομάδες στην εντατική με το φόβο να του ακρωτηριάσουν το πόδι τοποθετώντας τον μια αντλία που απορροφά τον νεκρό ιστό του ποδιού!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Αν τύχει και σπάσει, σε καμιά περίπτωση μην πλησιάσετε και εισπνεύσετε, ή ακουμπήσετε, ή πατήσετε, ούτε να μαζέψετε τα γυαλιά με την ηλεκτρική σκούπα. Μην χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα, γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που περιέχουν οι λαμπτήρες θα απλωθούν σε ολόκληρο το χώρο. Αν δεν γίνετε αλλιώς χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα(χαλιά, κ.α).

Προσέχετε μην πλησιάσει κανείς την περιοχή(παιδιά, ηλικιωμένοι, ζώα κ.λ.π.),

Περιμένετε 15 λεπτά ή και παραπάνω ανοίγοντας τα παράθυρα για να κατασταλάξει το αέριο με τη σκόνη της λαμπάς και κλείστε το air condition (αν λειτουργεί).

Φορέστε γάντια πλαστικά ή οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι είναι πιο επισφαλή για να μην έρθετε σε άμεση επαφή με τον σπασμένο λαμπτήρα.

Μαζέψτε προσεχτικά από τις σκληρές επιφάνειες, με χοντρό χαρτί ή χαρτόνι τα θραύσματα, και κλείστε τα σε μία αεροστεγή πλαστική συσκευασία.

Χρησιμοποιείστε αυτοκόλλητη ταινία για τη συλλογή των μικροθραυσμάτων ή και της σκόνης.

Σκουπίστε την περιοχή με υγρό απορροφητικό χαρτί ή με υγρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως.

Αν τα θραύσματα του λαμπτήρα έρθουν σε επαφή με ρούχα τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα, αυτά δεν θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν.

ΠΟΥ ΠΕΤΑΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΛΑΜΠΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ

Πετάμε την αεροστεγή πλαστική συσκευασία που περιέχουν τα θραύσματα λαμπτήρα στα ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων.

Πετάμε όλα τα υλικά καθαρισμού που χρησιμοποιήσαμε στα σκουπίδια προσεχτικά. Όπως επίσης τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας (αν χρησιμοποιήσουμε).

Μην ξεχάσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας όταν τελειώσετε

Σημείωση: Κατά το βίδωμα ή το ξεβίδωμα των λαμπτήρων, πρέπει να τους κρατάμε από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα. Τοποθετούμε τον καμένο λαμπτήρα στο κουτί του καινούργιου με ασφάλεια και τέλος στον κάδο συλλογής λαμπτήρων (αν υπάρχει).

www.allaksogolies.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.