ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Θρήνος για τους τέσσερις νεκρούς του Χιούι – Πώς σώθηκε η αρχιλοχίας (pics)

Η συντριβή του ελικοπτέρου τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού βύθισε σε πένθος τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις οικογένειες των τεσσάρων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους.

Στοιχεία για τα τέσσερα στελέχη του Στρατού Ξηράς που έχασαν την ζωή τους από την πτώση του ελικοπτέρου δόθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης (χειριστής του ελικοπτέρου) Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός (συγκυβερνήτης) Κωνσταντίνος Χατζής. 

Όπως έγινε γνωστό, ο υποστράτηγος (Τεθωρακισμένων) Ιωάννης Τζανιδάκης, είχε προαχθεί με τις φετινές κρίσεις και τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Η προηγούμενη θέση του, ως ταξιάρχου, ήταν διευθυντής του Ε κλάδου στο ΓΕΕΘΑ. Ήταν τάξεως 1984.

Ο συνταγματάρχης (Τεθωρακισμένων) Θωμάς Αδάμος, ήταν 50 ετών και ήταν διευθυντής ασφαλείας στην 1η Στρατιά. Ήταν τάξεως 1989.

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ταγματάρχης (Αεροπορίας Στρατού) Δημοσθένης Γούλας, ήταν 35 ετών και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου.

Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός (Αεροπορίας Στρατού) Κωνσταντίνος Χατζής, ήταν 28 ετών και είχε συμπληρώσει 405 ώρες πτήσεως στα συγκεκριμένα ελικόπτερα.

Η αρχιλοχίας (Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης) είναι 26 ετών.

Πώς σώθηκε η Αρχιλοχίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα που σώθηκε είχε την τύχη με το μέρος της δύο φορές. Κατ’ αρχήν γιατί κάθονταν δίπλα στην πόρτα του ελικοπτέρου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος η πόρτα έσπασε και η κοπέλα εκσφενδονίστηκε πολλά μέτρα μακριά εξ ου και τα κατάγματα στη λεκάνη. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες εγκλωβίστηκαν στην άτρακτο του ελικοπτέρου που πήρε φωτιά και απανθρακώθηκαν.

Ακόμη πιο απίστευτη είναι η αποκάλυψη ότι η Αρχιλοχίας μπήκε την τελευταία στιγμή στο μοιραίο Χιούι. Στη θέση της επρόκειτο να βρίσκεται άλλος αξιωματικός, ένας λοχαγός τον οποίο όμως ο υπεύθυνος της Λέσχης της 1ης Στρατιάς κράτησε στη Λάρισα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

To χρονικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο τύπου Χιούι με πέντε επιβαίνοντες, που είχε ανεφοδιαστεί στη Λάρισα και κατευθυνόταν προς Κοζάνη, χάθηκε το σήμα από τα ραντάρ στις 07:50. Το ελικόπτερο του Στρατου Ξηράς UH-1H εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας, όπου και βρίσκονται μέσα διάσωσης, σύμφωνα με το ΓΕΣ.

«Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν» αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Παράλληλα η πρόσκρουση σε καλώδια της ΔΕΗ είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές για την πτώση του ελικοπτέρου.

Στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ βρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.  

H ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου αναφέρει τα εξής:

«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Η επίσημη ενημέρωση

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 07:38 υπήρξε απώλεια επικοινωνίας του κέντρου ελέγχου με το ελικόπτερο και ακολούθησε απώλεια από τα ραντάρ. Στις 08:50 ήταν η προγραμματισμένη προσγείωση του ελικοπτέρου στην Κοζάνη, που ήταν και ο τελικός του προορισμός.

«Αυτομάτως ξεκίνησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και στις 09:03 δύο F16 απογειώθηκαν ενώ εδόθη εντολή σε ένα Super Puma και ένα Agusta Bell και ένα CL. Ακόμα πήγε και ένα super puma από την Λήμνο. Στις 10:00 η ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε πως το ελικόπτερο συνετρίβη. Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων κινήθηκαν στην περιοχή. Στις 10:48 το Agusta Bell προσγειώθηκε και στις 11:03 εντοπίστηκε η ζωντανή γυναίκα και οι σοροί. Οι σοροί διακομίζονται στη Λάρισα».

Σε ερώτηση για την κατάσταση του ελικοπτέρου και τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε: «Τα ελικόπτερα ήταν συντηρημένα και είχαν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες. Είχαν επίσης υπόλοιπο ωρών πτήσεις. Στην περιοχή πτώσης υπήρχαν αυξημένες νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα».

Στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.