ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
ΤΑΚΑΚΙΑ

“Τακάκια” – Παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου παραμονή του Αγίου Ανδρέα

Παραμονή του Αγίου Ανδρέα, οι παλιές νοικοκυρές στα χωριά της Ρόδου, παραδοσιακά φτιάχνουν τα πολύ νόστιμα «τακάκια».

Εμείς τηρώντας το έθιμο ζητήσαμε από την κυρία Μαρία Πάττα από την Κρεμαστή να μας πει την συνταγή:

 Τακάκια

Για την ζύμη:

1 ποτήρι λάδι (σπορέλαιο κατά προτίμηση)

1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

1 ποτήρι αλισίφα (σταχτόνερο)

1 μπέικιν

Αλεύρι όσο σηκώσει

 
IMG_5051

Για τη γέμιση:

Καρύδια ή αμύγδαλα αλεσμένα (μπορείτε να βάλετε και τα δύο)

Σουσάμι καβουρδισμένο και αλεσμένο

Λίγη κανέλλα

1 χούφτα ζάχαρη

IMG_5056

Για το σιρόπι:

2 ποτήρια μέλι

2 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο. Ετοιμάζουμε την γέμιση και αρχίζουμε να ανοίγουμε την ζύμη μας σε μεγάλα κομμάτια.

Απλώνουμε τη γέμιση παντού και τυλίγουμε σε ρολό σφιχτό.

Κόβουμε σε ρόμβους.

Ψήνουμε στους 180ο C για 45’ περίπου ίσως και λιγότερο.

IMG_5058

Φτιάχνουμε το σιρόπι και όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βουτάμε στο σιρόπι, το οποίο σιγοβράζουμε καθ’όλη τη διάρκεια του σιροπιάσματος.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι καβουρδισμένο.

 Καλή Επιτυχία. Και του χρόνου.

 
IMG_5061IMG_5065IMG_5067

allaksogolies.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.