ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΜΑΣ – Γράφει ο Γιώργος Νικολής, Κοινωνικός Λειτουργός

 Χριστούγεννα, μια λέξη και ένα ιστορικό γεγονός που μας θυμίζει χιλιάδες ευχές, εικόνες και νοήματα και δίνουν στους περισσότερους από εμάς διάφορες, εικόνες όπως πολύχρωμα λαμπάκια, δέντρα στολισμένα, Άγιο Βασίλη, παιχνίδια, δώρα, αγάπη, γιορτή, χιόνια, ταξίδια, χαρούμενα πρόσωπα, φιλανθρωπία, ζεστασιά, γιορτινά τραπέζια, χριστουγεννιάτικα φαγητά, παραδόσεις, γλέντια, φάτνη, μάγοι, και φυσικά ο Χριστός.

Η περίοδος των Χριστουγέννων και γενικά των εορτών μπορεί να γιορταστεί και να αξιολογηθεί και από πολλές διάφορες απόψεις αναλόγως και από πια οπτική γωνία τα βλέπει ο καθένας. Παραδείγματος χάριν για ένα μεγάλο  μέρος του επιχειρηματικού κόσμου εκτός από την γέννηση του Χριστού, είναι και μια θετική περίοδος που αρκετοί από αυτούς περιμένουν να ανεβάσουν τις πωλήσεις τους για το καλό της επιχείρησης τους και των εργαζομένων τους. Για τα παιδιά είναι ημέρες μεγάλης χαράς που αρκετά από αυτά θα πάρουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη και τους γονείς τους, θα πουν τα κάλαντα, θα έχουν και μερικές ημέρες διακοπές από το σχολείο τους και θα νιώσουν και αυτά με τον τρόπο τους στο δικό τους μικρό κόσμο τις ημέρες των εορτών. Για τους γονείς είναι γενικά και ημέρες εξόδων, αλλά και χαράς, ίσως όχι για όλους διότι υπάρχουν και αυτοί οι γονείς που ζουν στην φτώχεια και δεν έχουν να πάρουν τα φαγητά και τα δώρα που θέλουν στα παιδιά τους. Υπάρχει επίσης το κοινωνικό φαινόμενο της κατάθλιψης που πιάνει αρκετούς ανθρώπους που ζουν μόνοι τους αυτές τις ημέρες αγάπης ενώ οι οικογένειες  συνήθως μαζεύονται όλοι μαζί γύρω στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους. Για τους διάφορους συλλόγους και τις ανθρωπιστικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι σημαντικές μέρες αφού δραστηριοποιούνται σε διαφόρου είδους, Χριστιανικές/φιλανθρωπικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως είναι ο στολισμός και παρουσίαση της φάτνης των Χριστουγέννων, τα κάλαντα, τα χωριά του Αι Βασίλη, η συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων, φαρμάκων και άλλων αγαθών για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη. Για τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων και γενικά των ανθρώπων που απασχολούνται στον χώρο της διασκέδασης είναι μια σημαντική επιχειρηματική περίοδος αφού ο κόσμος τις μέρες αυτές διασκεδάζει σε μεγαλύτερο βαθμό κάτι που είναι προς όφελος τους. Για τους πολιτικούς είναι και μια καλή ευκαιρία να ξεκουραστούν αλλά και να συμμετάσχουν στις διαφόρου είδους εκδηλώσεις συναντώντας και τους πολίτες. Για τους πιστούς και την Εκκλησία μας είναι φυσικά άγιες μέρες χαράς και αγάπης αφού γιορτάζουμε την γέννηση του Χριστού.

Η περιγραφή των Χριστουγέννων ως γεγονός είναι τόσο μεγάλο και δεν θα προσπαθήσω να το περιγράψω σε έκταση διότι δεν επαρκεί ο χώρος σε ένα άρθρο. Αυτό το μήνυμα που ως χριστιανός θέλω να μεταβιβάσω μέσω του άρθρου μου είναι η σημασία και το πραγματικό διαχρονικό μήνυμα των Χριστουγέννων και πως αυτό αξιολογείτε από τον κάθε ένα από εμάς διότι υπάρχει ο εξωτερικός μας κόσμος και υπάρχει και ο εσωτερικός. Το πόσο βαθιά μέσα μας μεταφέρουμε την αντίληψη μας από τον εξωτερικό κόσμο που βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε, τόσο δυνατότερες θα υπάρχουν αυτές οι εικόνες μέσα μας και θα επηρεάζουν και τις καθημερινές πράξεις μας. Όταν στον εξωτερικό κόσμο των Χριστουγέννων τα πολύχρωμα λαμπάκια σβήσουν, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα κατέβει, τα παιδιά θα πάνε πάλι στο σχολειό τους, και εμείς πίσω στην καθημερινότητα μας, αυτό που είναι σημαντικό να παραμείνει στην σκέψη μας και θα επηρεάζει τις καθημερινές πράξεις μας είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων να μας ακολουθεί και μετά τα Χριστούγεννα και να μην ξεχαστεί γρήγορα. Πρέπει οι βασικότερες έννοιες του Χριστιανισμού όπως είναι η αλληλεγγύη, ο φιλανθρωπικός, η αγάπη, ο σεβασμός  και η κοινωνική προσφορά να παραμείνουν μέσα μας και να επηρεάζουν τις δραστηριότητες μας διότι αυτό είναι και το μεγάλο κέρδος και μήνυμα των Χριστουγέννων.

Ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνει η πατρίδα μας με χιλιάδες ανθρώπους άνεργους, άστεγους, άρρωστους και άπορους που ίσως δεν έχουν ούτε φαγητό αλλά ούτε και στέγη, με παιδιά που όχι δώρα δεν θα έχουν πάρει αλλά ούτε φαγητό και ζεστό κρεβάτι έχουν, οι ανθρώπινες αξίες όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, ο φιλανθρωπικός και γενικά η κοινωνική πρόσφορα είναι σημαντικότερες όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια και πρέπει να συνεχιστούν και μετά τα Χριστούγεννα. Είναι πιστεύω ηθική υποχρέωση του κάθε χριστιανού που πραγματικά έχει καταλάβει μέσα του  το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων, μέσω των πράξεων του και στην καθημερινότητα του να κρατεί ζωντανό αυτό το μήνυμα αγάπης και το αίσθημα του Χριστιανισμού.

Έτσι θα κτίσουμε και έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά και εγγόνια μας και γενικά και για τον χριστιανικό λαό μας, μέσω της αγάπης, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της κοινωνικής προσφοράς και της φιλανθρωπίας. Ας κρατήσουμε λοιπόν ζωντανό μέσα μας το μήνυμα των Χριστουγέννων και για μετά όταν θα σβήσουν τα πολύχρωμα λαμπάκια των εορτών, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα κατέβει, οι ευχές και τα δώρα θα έχουν μοιραστεί  και ο Άγιος Βασίλης θα μας αποχαιρετήσει μέχρι την επομένη χρονιά. Καλή Πρωτοχρονιά λοιπόν σε όλους μας..!!

 

Καλές Γιορτές.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.