ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Τα «κουφά» των φετινών εξετάσεων! Πώς «πέρασε» με… 3! Οι σχολές «φαντάσματα»

Για μια ακόμη χρονιά η ανακοίνωση των βάσεων έχει και τα παράδοξά της, όπως εκείνους που κατάφεραν να περάσουν χωρίς καν να πιάσουν το 10 ή τις σχολές που δεν έχουν ζήτηση αλλά αυξάνονται οι θέσεις!

Μια χαρακτηριστική αναφορά έχουν οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «Τα Νέα». Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λευκάδα, που δέχτηκε υποψήφιο ο οποίος είχε συγκεντρώσει 2.956 μόρια. Δηλαδή, βαθμολογία κάτω από το 3.

Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Αν ο βαθμός εισαγωγής για τα ΤΕΙ είναι κάτω από το 5, κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε ότι αφορά στα ΑΕΙ. Εκεί, ανεβαίνει λίγο, πάει στο 7… Η βάση εισαγωγής στην Ιταλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη ήταν κοντά στο 4, αφού υπάρχει όρος οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον 10 στην ξένη γλώσσα.

Στα παράδοξα και τα τμήματα ΤΕΙ που ενώ το υπουργείο Παιδείας αύξησε τις θέσεις, τελικά δέχτηκαν μονοψήφιο αριθμό υποψηφίων. Έμειναν κενές, συνολικά, περίπου 230 θέσεις. Οι περισσότερες είναι σε ξενόγλωσσα τμήματα και περιφερειακά ΤΕΙ.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων (από 180 σε 280) είχε το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά. Από αυτούς, πάντως, μόνο οι 18 είχαν τη συγκεκριμένη σχολή ως πρώτη προτίμηση.

Στο τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο, πέρυσι δόθηκαν 120 θέσεις αλλά τελικά μπήκαν μόλις 9 υποψήφιοι. Φέτος, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στο τμήμα άλλες 10 θέσεις (έφτασε τις 130). Από τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων Γενικών Λυκείων, όμως, μπήκαν… οκτώ υποψήφιοι!

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.