ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Τα φέσια μας φτάσανε στο… διάστημα: Εκτός ESA η Ελλάδα επειδή δεν πληρώνει συνδρομή

Αν και οι αστροφυσικοί της Ελλάδας δεν μπορούν να δον τον εαυτό τους εκτός της ESA,η μη-καταβολή της ετήσιας συνδρομής της Ελλάδας στον Οργανισμό κινδυνεύει να την αφήσει εκτός.

Εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα, καθώς εδώ και τρία χρόνια δεν έχει πληρώσει τη συνδρομή, με αποτέλεσμα να έχει χάσει ήδη το δικαίωμα ψήφου στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Λουκά Βλάχου, καθηγητή αστροφυσικής στο ΑΠΘ και προέδρου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας: «η επιστημονική κοινότητα της αστροφυσικής δεν μπορεί να δει τον εαυτό της εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος».

Ο ίδιος απέδωσε το θέμα που έχει προκύψει στο γεγονός, ότι υπήρξε μεγάλη εναλλαγή ανθρώπων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αλλά και έλλειμμα στρατηγικής.

«Οι χώρες που μπήκαν στον ESA έφτιαξαν και μια στρατηγική, για να να τονώσουν τους επιστήμονες της χώρας και να πάρουν πίσω τα λεφτά που δίνουν» εξήγησε, προ προσθέτοντας, ότι «αν τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε αναπτύξει τις εταιρείες του κλάδου, θα μπορούσαμε να έχουμε μαζέψει αρκετά λεφτά από φόρους και από ενισχύσεις από τον ESA, ώστε να έχουμε μια διαστημική δραστηριότητα από πλευράς τεχνολογίας. Ο ESA θέλει να μας δώσει, αλλά πρέπει κι εμείς κάτι να φτιάξουμε».

Το κόστος της ετήσιας συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος είναι 8-10 εκατ. ευρώ.

www.koolnews.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.