ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Σύνοδος G20: Συμβιβασμός χωρίς δέσμευση των ΗΠΑ για το κλίμα

Ξεχωριστή διατύπωση για τις θέσεις της Ουάσιγκτον – Είχε προηγηθεί συμφωνία -με συμβιβασμούς και πάλι- για το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο – Ικανοποίηση από Μέρκελ

Οι χώρες-μέλη της ομάδας G20 που συνεδριάζουν στο Αμβούργο συμφώνησαν στο περιεχόμενο της έκδοσης του κοινού τελικού ανακοινωθέντος για την λήξη της συνόδου, σύμφωνα με γερμανικές και γαλλικές πηγές.

Οι ηγέτες του 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών συμφώνησαν σε συμβιβαστική κοινή τους δήλωση κορυφής για την αλλαγή του κλίματος, η οποία, ωστόσο, «εμπεριέχει ως σημείωση» την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν στενά με άλλες χώρες προκειμένου να τους βοηθήσουν στην πρόσβαση και χρησιμοποίηση πιο καθαρών και αποτελεσματικών ορυκτών καυσίμων, καθώς και στην ανάπτυξη ανανεώσιμων και άλλων πηγών ενέργειας.

Όπως αναφέρθηκε, το τελικό κείμενο θα αποτυπώνει τις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών χωριστά από των υπολοίπων 19 κρατών, γεγονός που αποδεικνύει τη διαφοροποίηση της Ουάσιγκτον και τον αναγκαίο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε, ώστε να αποτραπεί το καθολικό ναυάγιο.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία για το ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο

Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε ότι ενώ υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα θέματα του εμπορίου, δεν είχε καταστεί δυνατό να υπάρξει κοινή διατύπωση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος με την Ουάσινγκτον να επιμένει για αναφορά σχετική με τα ορυκτά καύσιμα στο τελικό ανακοινωθέν.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας G20 επέτυχαν συμβιβασμό για το εμπόριο αναγνωρίζοντας τόσο το ελεύθερο εμπόριο, όσο και κάποιες καίριες μορφές εμπορικού προστατευτισμού, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Οι ηγέτες της G20 στην διάσκεψη του Αμβούργου, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν «να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής». 

Ωστόσο, αναγνώρισαν «τον ρόλο των εργαλείων νόμιμης άμυνας στο εμπόριο», μετέδωσε το DPA επικαλούμενο αξιωματούχους που είχαν γνώση των εξελίξεων.

Επιβεβαίωση της συμφωνίας από Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελλα Μέρκελ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου των χωρών-μελών της ομάδας G20 που διεξάγεται στο Αμβούργο.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της, για τη συμφωνία στην G20 αναφορικά με την διατήρηση των ανοιχτών αγορών και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Μακρόν: Νέα διάσκεψη για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην διάσκεψη της G20 ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει μία διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στις Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Η διάσκεψη αυτή θα έχει ως στόχο την εξεύρεση ιδιωτικών, αλλά και δημοσίων οικονομικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G-20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο επιβεβαιώνει:
 
Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.

Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.