ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Συναισθησία: Τι γνωρίζετε για την άγνωστη ασθένεια που πλήττει το 4% των ενηλίκων;

Η συναισθησία είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η νευρολογική «ανάμιξη» των αισθήσεων, κατά την οποία η διέγερση μίας αίσθησης (λ.χ. της ακοής) οδηγεί σε αυτόματες, ακούσιες αντιδράσεις σε μία διαφορετική αίσθηση.

Συνήθως η διαφορετική αίσθηση είναι η όραση (λ.χ. οι πάσχοντες βλέπουν χρώματα) ή η γεύση (λ.χ. ο ασθενής νιώθει στο στόμα του μια γεύση).

Η συναισθησία άρχισε να αποτελεί αντικείμενο μελετών στα τέλη του 19ου αιώνα και πλέον είναι γνωστό ότι σχετίζεται με διαφοροποιήσεις στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

Υπολογίζεται ότι 4% των ενηλίκων πάσχουν από συναισθησία, η οποία είναι οκτώ φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η διαταραχή είναι επίσης συχνότερη στους αριστερόχειρες.

bigstock Psychedelic swirls 3984992

Μία από τις πιο σπάνιες μορφές συναισθησίας είναι αυτή που εκδηλώνεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην ιατρική βιβλιογραφία είναι δημοσιευμένες ελάχιστες περιπτώσεις.

Η μία αφορά έναν 46χρονο από τον Καναδά, ο οποίος έπαθε εγκεφαλικό το 2007 και έκτοτε έχει οργασμική αίσθηση κάθε φορά που… ακούει τραγούδια από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και η δεύτερη μία 36χρονη Αμερικανίδα η οποία «μυρμηγκιάζει» σε όλο της το σώμα όταν ακούει ορισμένους ήχους.

Ο καναδός ασθενής βλέπει επίσης μπλε λάμψεις όποτε ακούει τα συγκεκριμένα τραγούδια, ενώ έχει εκδηλώσει και ασίγαστη λαχτάρα για τα βατόμουρα «επειδή έχουν μία συγκεκριμένη μπλε… γεύση», όπως έχει πει στους γιατρούς του Νοσοκομείου St. Michael στο Τορόντο που δημοσιοποίησαν την περίπτωσή του.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.