ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Σύμφωνο Συμβίωσης και φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει τελικά

Δεν είναι υποχρεωμένα τα ζευγάρια που υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση σύμφωνα με γνωμοδότηση του Β’ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αυτό αποφάνθηκε το ΝΣΚ απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα στη γνωμοδότηση επισημαίνεται πως “δεν παρέχεται έδαφος αναλογικής εφαρμογής διατάξεων της ισχύουσας για τους συζύγους φορολογικής νομοθεσίας οι οποίες πρέπει να ερμηνεύονται στενά, αποκλειόμενης της διασταλτικής ερμηνείας ή της αναλογικής εφαρμογής τους στους συμβίους του συμφώνου συμβίωσης”.

Συνεπως το ΝΣΚ καταλήγει στη γνωμοδότηση του πως “τα πρόσωπα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης δεν υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος”.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράρους, επικαλείται την εισηγητική έκθεση του νόμου σύμφωνα με την οποία “οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο έχουν ως αφετηρία την αρχή οτι στην ελεύθερη συμβίωση επικρατεί η ελευθερία της βούλησης των προσώπων και όχι ο θεσμικός χαρακτήρας, όπως συμβαίνει στο γάμο”.

Η αρχή αυτή, όπως επισημαίνεται στην γνωμοδότηση εχει ως συνέπεια ” ο /η σύζυγος από τον γάμο να μην εξομειώνεται με τον/την σύμβιο/α του συμφώνου συμβίωσης, ούτε υπάρχει νομοθετική βούληση της κατα κανόνα αναλογικής εφαρμογής των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για το γάμο στα πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης”.

newsit.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.