ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Στους 28 οι νεκροί από την γρίπη – Απόφαση για δωρεάν αντί – ιικά φάρμακα από τα φαρμακεία

Ένας ακόμη νεκρός κατέληξε από την εποχική γρίπη ανεβάζοντας τον αριθμό σε 28 άτομα. Σε ΜΕΘ σήμερα νοσηλεύονται 91 άτομα και συνολικά από την ώρα που ξέσπασε το κύμα, έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες 165 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, τη δωρεάν χορήγηση αντί – ιικών φαρμάκων (tamiflu και relenza) από τα ιδιωτικά φαρμακεία αποφάσισε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κύμα της γρίπης στη χώρα μας, το οποίο ειδικά εφέτος, είναι επιθετικό.

 Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας, τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Λόγω της έξαρσης της επιδημίας, ο υπουργός παρατείνει έως τις 30 Ιουνίου την ισχύ παλαιότερης απόφασης, η οποία αφορούσε τη χορήγηση των παραπάνω σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι μονάδες Υγείας του ΕΣΥ, των ενόπλων δυνάμεων και του ΠΕΔΥ, τα ιατρεία των ασφαλιστικών Ταμείων και τα οργανωμένα ιατρεία των δήμων μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν απευθείας με αιτήματά τους προς το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Προβληματισμός ωστόσο κυριαρχεί αναφορικά με το γεγονός, ότι πολλοί υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές, δεν έχουν εμβολιαστεί. Εκτιμάται ότι τα επίπεδα εμβολιασμού, είναι κάτω από 10%. Όπως σχολιάζουν μάλιστα οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι, αυτό είναι πράγματι πολύ περίεργο!

www.onmed.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.