ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Στους 28 οι νεκροί από νοθευμένη ρακή στην Κωνσταντινούπολη

Το 2005, σε μια παρόμοια υπόθεση, είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι

Ο απολογισμός των θυμάτων της υπόθεσης της νοθευμένης ρακής που είχε έλθει στη δημοσιότητα πριν από δύο εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε ακόμη περισσότερο κι έφθασε από τους 23 στους 28 νεκρούς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές υγειονομικές αρχές κι επικαλέστηκαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Συνολικά 89 λάτρεις του οινοπνευματώδους ποτού με άρωμα γλυκάνισου έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία από την 18η Οκτωβρίου στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με στομαχικούς πόνους, ναυτία και προβλήματα όρασης.

Όλοι τους είχαν καταναλώσει ρακή νοθευμένη με μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη), μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως αντιπηκτικό στα δοχεία του υγρού για το πλύσιμο των ανεμοθωράκων των οχημάτων.

Αφότου αποκαλύφθηκε η υπόθεση, η αστυνομία έχει συλλάβει περίπου 20 ανθρώπους σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι είχαν παρασκευάσει το θανατηφόρο ποτό, εκ των οποίων έχει διαταχθεί η προφυλάκιση και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 14, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Doğan.

Η αστυνομία προειδοποίησε τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν με μεγάλη προσοχή ποτά με μειωμένη τιμή, τα οποία μπορεί να είναι νοθευμένα. Η τιμή τους μπορεί να είναι ακόμη και 10 φορές χαμηλότερη από αυτή των εμφιαλωμένων αλκοολούχων ποτών. Χύμα «βουλγάρικη» ρακή πωλείται σε πολλές λαϊκές συνοικίες στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Τα τελευταία χρόνια, η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αυξήσει σημαντικά τους φόρους στα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά, επισήμως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, παρατηρητές επισημαίνουν ότι το ισχύον φορολογικό καθεστώς ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο.

Η πώληση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών έχουν προκαλέσει επανειλημμένες τραγωδίες στην Τουρκία. Το 2009, 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις Γερμανοί φοιτητές, πέθαναν μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ. Το 2005, σε μια παρόμοια υπόθεση, είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι.

www.parapolitika.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.