ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Στην Ελβετία κάνουν δημοψήφισμα για μην τους παίρνουν τις δουλειές οι Ιταλοί

Σε δημοψήφισμα με σκοπό τον περιορισμό των Ιταλών που εργάζονται στο καντόνι του Τιτσίνο θα καταφύγουν οι ντόπιοι στις 25 Σεπτεμβρίου, αφού δηλώνουν αγανακτισμένοι με τους εργαζόμενους από την γειτονική χώρα, που κάθε μέρα διασχίζουν τα σύνορα για να τους πάρουν τις δουλειές.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Τιτσίνο στον βρετανικό Τύπο, Ιταλοί εργαζόμενοι σε εστιατόρια και άλλες συναφείς επιχειρήσεις, εργάζονται την ημέρα στην πόλη με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ημερομίσθια για τους ντόπιους αλλά και να αυξάνονται τα ποσοστά της ανεργίας.

Τα βράδια οι Ιταλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στην χώρα τους, στην οποία το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο ενώ στην Ελβετία τα ημερομίσθια που λαμβάνουν είναι 50% υψηλότερα από την πατρίδα τους. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα διασχίζουν τα σύνορα για να εργαστούν στο ιταλόφωνο καντόνι 62.000 Ιταλοί!

Ο Guiusoso Charadonna, αρχισυντάκτης στην τοπική εφημερίδα La Regione, δηλώνει για το επίμαχο δημοψήφισμα: «Τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού υποστηρίζει την ιδέα. Οι εργαζόμενοι από την Ιταλία ευθύνονται για τα χαμηλά ημερομίσθια, αν ένας εργοδότης έχει την δυνατότητα να πληρώσει λιγότερα χρήματα σε κάποιον, τότε θα το κάνει».

Ο Gabriel Luchinger, γενικός γραμματέας του συντηρητικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (UDC), δήλωσε: «Στο Τιτσίνο υπάρχει ανησυχία για τα ημερομίσθια που έχουν μειωθεί πολύ εξαιτίας των φθηνών εργατικών χεριών από την Ιταλία». Ο ίδιος, υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση της χώρας.

Το 2014 σε δημοψήφισμα οι Ελβετοί είχαν αποφασίσει να περιοριστεί ο αριθμός των ξένων εργαζομένων αλλά η σχετική απόφαση θα γίνει νόμος στην χώρα το 2017. Η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά έχει υπογράψει την συνθήκη Σένγκεν.

πηγή: protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.