ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Stelarc: ο Κύπριος που καλλιέργησε ένα αυτί πάνω στο χέρι του

Για οποιονδήποτε άλλο, θα ήταν κάτι τρελό. Για τον Στέλιο Αρκαδίου ή Stelarc, το να έχει ένα αυτί να μεγαλώνει πάνω στο χέρι του, είναι ένα ακόμα πρότζεκτ. Και μάλλον, κάτι φυσιολογικό, αν κρίνει κανείς από το πώς οραματίζεται το μέλλον.

Ο Στέλιος Αρκαδίου γεννήθηκε το 1946, στην Κύπρο, αλλά μεγάλωσε στη Μελβούρνη. Το 1972, άλλαξε το όνομά του σε Stelarc. Σήμερα, ο Κυπριοαυστραλός περφόρμερ και καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος έχει τη βάση του στο Περθ της Αυστραλίας, απασχολεί τον διεθνή τύπο με τις εξερευνήσεις του γύρω από τις ικανότητες του ανθρώπινου σώματος.

Η τελευταία του δουλειά φαντάζει η πιο εντυπωσιακή από όλες: το 2007, μία ομάδα ειδικών τοποθέτησε στο αριστερό του χέρι ένα βιο-πολυμερές ικρίωμα αυτιού, στα πλαίσια του πρότζεκτ “The Extra Ear”, πάνω στο οποίο δουλεύει. Γύρω από το ικρίωμα αναπτύχθηκαν, μέσα σε 6 μήνες, ιστός και αιμοφόρα αγγεία. Από τότε, το τρίτο αυτί είναι μέρος του σώματός του.

“Οι αντιδράσεις του κόσμου ποικίλουν – αμηχανία, απορία, περιέργεια. Αλλά δεν περιμένω, πραγματικά, από τους ανθρώπους να κατανοήσουν το στοιχείο της τέχνης σε όλο αυτό”, έχει πει σχετικά με το εγχείρημά του ο Stelarc, ο οποίος σκοπεύει, τώρα, να πάει το πείραμα ένα βήμα παραπέρα: να συνδέσει το αυτί στο χέρι του με το διαδίκτυο.

Πώς θα το πετύχει; Πρώτα, θέλει να καλλιεργήσει έναν λοβό για το αυτί από τα δικά του βλαστικά κύτταρα και στη συνέχεια, να τοποθετήσει σε αυτό ένα μικρόφωνο με ασύρματο πομπό, ώστε να μπορεί να συνδεθεί με το διαδίκτυο, μέσω Wi-Fi. Αυτό θα επιτρέψει σε όποιον το επιθυμεί, να ακούει, μέσω internet, ό,τι ακούει το τρίτο αυτί του Stelarc.

Ο Stelarc θέλει να ακούμε μέσα από το αυτί του

“Αυτό το αυτί δεν είναι για εμένα. […] Αυτό το αυτί είναι μία ασύρματη συσκευή ακρόασης, για τους ανθρώπους σε άλλα μέρη. Θα μπορούν να ακούνε συζητήσεις ή τους ήχους μίας συναυλίας, όπου κι αν βρίσκομαι”, δήλωσε ο Stelarc στο ABC, προσθέτοντας ότι υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθεί και GPS, για να μπορεί κανείς να γνωρίζει πού βρίσκεται το αυτί, ανά πάσα στιγμή.

Ο Stelarc και το τρίτο αυτί του
Ο Stelarc και το τρίτο αυτί του

“Οι άνθρωποι μετατρέπονται, στις μέρες μας, σε διαδικτυακές πύλες εμπειριών. Φανταστείτε να μπορούσα να ακούω με τα αυτιά κάποιου στη Νέα Υόρκη. Φανταστείτε, την ίδια στιγμή, να μπορούσα να βλέπω με τα μάτια κάποιου στο Λονδίνο”, περιγράφει το “όραμά” του στο ABC.

“Ελπίζω οι άνθρωποι να αναλογιστούν τι είναι, στην πραγματικότητα, ένα κορμί και πώς αυτό λειτουργεί στον κόσμο. Είναι άραγε αναγκαίο να λειτουργούμε λες και είμαστε ένας εαυτός ή μία ψυχή ή ένα μυαλό, μέσα σε αυτές τις μάλλον μεσαιωνικές οντότητες, χωρίς τις οποίες, στην πραγματικότητα, μπορούμε [να ζήσουμε];”, είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη (video, κάτω).

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Stelarc ασχολείται με το “πάντρεμα” ανθρώπινου σώματος και μηχανών – στην πραγματικότητα, αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του, εδώ και πολλά χρόνια, ενώ, σήμερα, είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Εναλλακτικών Ανατομιών στο Πανεπιστήμιο Curtin, στη Δυτική Αυστραλία.

Το πρότζεκτ “The extra ear” είναι απλά το πιο φιλόδοξο και αμφιλεγόμενο με το οποίο έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα. Και είμαστε σίγουροι ότι θα ακούσουμε για αυτόν (ή από αυτόν), σύντομα…

Περισσότερα για τον Stelarc, το τρίτο αυτί του και άλλα πρότζεκτ:

www.pathfinder.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.