ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
Σπιτικό προφιτερόλ

Σπιτικό προφιτερόλ

Μικρές μπουκιές με επικάλυψη σοκολάτας για όλες τις ώρες

Υλικά για 6-8 άτομα

Για τα σου

150 ml φρέσκο γάλα
150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος, σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
4-5 αυγά
100 ml νερό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη γέμιση

700 γραμμάρια γάλα
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γραμμάρια κορν φλάουρ ή (50 γραμμάρια αλεύρι και 30 γραμμάρια κορν φλάουρ)
400 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
6 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
1 κλωναράκι βανίλια ή 2 κουταλιές του γλυκού βανίλια εσάνς
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Για την επικάλυψη σοκολάτας

Τρεις κούπες ζάχαρη άχνη
1/3 της κούπας φρέσκο βούτυρο
Τρεις κουταλιές της σούπας γάλα
80 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα
Μία βανίλια
Εκτέλεση

Για τα σου

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα για περίπου 3 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό ή το κάπα μέχρι το μείγμα να κρυώσει.

Ενώ χτυπάμε, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και με τη βοήθεια ενός κορνέ ή ενός κουταλιού φτιάχνουμε τα σου.

Τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 15-20 λεπτά.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους. Ανακατεύουμε με σύρμα το μείγμα μέχρι να γίνει μια κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε το 1/3 της κατσαρόλας στο μπολ και ανακατεύουμε γρήγορα να μην κόψει το αυγό.

Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει να βράζει, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Αφαιρούμε το κλωναράκι και ανακατεύουμε με σύρμα συνέχεια και γρήγορα για να μην την κάψουμε, μέχρι να σφίξει πολύ καλά η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.

Την αδειάζουμε σε ένα ταψάκι, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνουμε σιγά σιγά τη μισή ζάχαρη. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το γάλα και δουλεύουμε μέχρι να γίνει αφράτο και μαλακό το μείγμα.

Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μείγμα, αναδεύοντας κυκλικά με μια σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια κι ανακατεύουμε μερικές γύρες.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες και γαρνίρουμε με σαντιγί.

Newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.