ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Spiegel: Πρωτοφανές, η Ελλάδα παρακαλάει τις πρεσβείες να της στείλουν τα χρήματά τους!

Επεκτείνεται και εκτός συνόρων το μέτρο μετά τα Ταμεία, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ – Για κρίσιμη κατάσταση μιλάνε στο υπουργείο Εξωτερικών – Παίρνει και τα χρήματα από τις πρεσβείες η κυβέρνηση

Στις πρώτες ειδήσεις της ιστοσελίδας του φιλοξενεί σήμερα το περιοδικό Der Spiegel την είδηση πως η κυβέρνηση με έγγραφό της ζητά από τις πρεσβείες της να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία αδιάθετα χρήματα και κονδύλιά τους. Οπως γράφει το περιοδικό, η Ελλάδα έφτασε να παρακαλάει ακόμα και τις πρεσβείες για χρήματα ενώ χαρακτηρίζει την κίνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά «πρωτοφανή». Το περιοδικό κάνει αναφορά στο χθεσινό δημοσίευμα του protothema.gr που παρουσίασε το έγγραφο με το οποίο οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (πρόκειται για δεκάδες πρεσβείες κυρίως στην Ευρώπη, αλλά κι εκτός αυτής) υποχρεώνονται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα).

Οπως αναφέρει το Spiegel η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει πόσο δραματικά είναι πλέον τα πράγματα στην Ελλάδα κάνοντας παράλληλα αναφορά στις διαπραγματεύσεις που παρά το επιτρακτικό της κατάστασης συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα.

Παίρνει και τα χρήματα από τις πρεσβείες η κυβέρνηση

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση, ζητώντας με έγγραφό της από τις πρεσβείες της χώρας να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία αδιάθετα χρήματα και κονδύλιά τους.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση στη διπλωματική ιστορία της χώρας, η οποία εντείνει την αίσθηση πως η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρόβλημα ρευστότητας.

Βάσει του εγγράφου που το protothema.gr παρουσιάζει, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (πρόκειται για δεκάδες πρεσβειες κυρίως στην Ευρώπη, αλλά κι εκτός αυτής) υποχρεώνονται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα).

Πηγες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην υπάρχει εύρυθμη λειτουργία των προξενικών αρχών της Ελλάδος σε πολλές ξένες χώρες, καθώς τα εν λόγω χρήματα και ποσά συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ -και όχι στις ΔΟΥ.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν στο protothema.gr ότι η μεταφορά των χρημάτων που συγκεντρώνονται στις αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό -δηλαδή σε προξενεία και γενικά προξενεία όπου κατά βάση συγκεντρώνονται χρήματα, κυρίως από τις θεωρήσεις εισόδου- αποτελεί πάγια διαδικασία που ακολουθείται ευλαβικά από την εποχή του… υπαρκτού σοσιαλισμού.

Μπορεί όμως οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών να μιλούν για συνηθισμένη διαδικασία, όμως δεν εξηγούν για ποιο λόγο στο έγγραφο που υπογράφει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών έπρεπε ο κ. Μιχάλης Σπινέλλης να επικαλεστεί το νόμο 4323 από 27 Απριλίου του 2015 για την «κατεπείγουσα μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος». Αφού η διαδικασία συγκέντρωσης των χρημάτων από προξενεία και γενικά προξενεία είναι παλαιά και γίνεται από δεκαετίες γιατί έπρεπε ο πρέσβυς Σπινέλλης να αποδώσει το αίτημά του στα προβλεπόμενα από τον πρόσφατο νόμο 4323;

protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.