ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Σπέσιαλ Πρωτοχρονιάτικο Menu !!!!

Έχεις μπει σε όλες τις σελίδες με συνταγές μαγειρικής για να βρεις τι θα μαγειρέψεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν σε νοιώθει. Όλοι σου προτείνουν τετριμμένα μενού ενώ εσύ θέλεις να ετοιμάσεις κάτι μοναδικό, ιδιαίτερο και gourmet.

Όλοι;

Όχι και όλοι. Μόλις μπήκες στο allaksogolies.gr αγαπητή /έ μου και εδώ ετοιμάζουμε μενού για όλους και για όλα. Σου προτείνουμε λοιπόν ένα ξεχωριστό δείπνο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μας εμπιστευθείς.

Για πρώτο πιάτο προτείνουμε σούπα βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας, ενώ για Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο

Για κυρίως πιάτο να ετοιμάσεις νουά με μανιτάρια, Γεµιστή πανσέτα µε κάστανα και δαµάσκηνα και Ρύζι με Σαφράν και Ξηρούς Καρπούς

Για επιδόρπιο μπορείς να ετοιμάσεις ένα Μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης. Παραδοσιακό μεν ανεπανάληπτο δε!

Καλή χρονιά!

Σούπα βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας

Υλικά

(Για 4 άτομα)

500 γρ. καθαρισμένη γλυκιά κολοκύθα

1 καρότο

1 πράσο

1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

1/2 ματσάκι μυρώνια

200 ml κρέμα γάλακτος

200 ml ζωμό κότας

4 κουταλιές ελαιόλαδο

3 κουταλιές κρουτόν

Αλάτι

Πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

Βράζετε την κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια μέχρι να μαλακώσει. Τη στραγγίζετε καλά, την κάνετε πουρέ και την ξαναβάζετε στην κατσαρόλα. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το καρότο σε φέτες, το λευκό τμήμα από το πράσο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, συμπληρώνετε με το ζωμό κότας και τα αφήνετε να βράσουν. Κατόπιν, τα χτυπάτε και αυτά στο μίξερ, τα αναμειγνύετε με τον πουρέ κολοκύθας, ανακατεύετε και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και βράζετε το μείγμα για 5΄. Σερβίρετε με λίγα κρουτόν και με τα φυλλαράκια από τα μυρώνια.

Σαλάτα με κοτόπουλο και  αβοκάντο

Τι θα χρειαστείς

Για την βινεγκρέτ λεμονιού

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 ½ κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την σαλάτα

1 μεγάλο μαρούλι

10 φέτες μπέικον μαγειρεμένες στο τηγάνι

2 μέτρια αβοκάντο κομμένα σε κύβους

170γραμ. φέτα τριμμένη

340γραμ. ντοματάκια

½ του φλιτζανιού τεμαχισμένα αμύγδαλα

2 στήθη κοτόπουλου μαγειρεμένα στην σχάρα και κομμένα

Πώς το κάνουμε:

Για την βινεγκρέτ προσθέτουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε. Για την σαλάτα προσθέτουμε όλα τα υλικά κομμένα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε. Τέλος συνδυάζουμε την βινεγκρετ με την σαλάτα και ανακατεύουμε για τελευταία φορά.

Νουά με μανιτάρια

Τι χρειαζόμαστε:

2 κιλά μοσχάρι νουά

500 γρ. μανιτάρια φρέσκα

1 κρεμμύδι

1 κρέμα γάλακτος

2 κ.σ. βούτυρο

αλατοπίπερο

1 κ.σ. χυμό ντομάτας

2 ποτήρια νερό

Πώς το κάνουμε:

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.

Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το κρέας. Το ροδίζουμε γύρω γύρω και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ολόκληρο, τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το νερό, τη σάλτσα, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 2-3 ώρες. Αν χρειάζετε λίγο νεράκι ακόμα συμπληρώνουμε.

Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε σε 1 πιατέλα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στη σάλτσα μας να δέσει.

Κόβουμε το κρέας σε λεπτές φετούλες και περιχύνουμε τη σάλτσα.

Γεµιστή πανσέτα µε κάστανα και δαµάσκηνα

Υλικά συνταγής

2 κιλά χοιρινή πανσέτα (ολόκληρο κομμάτι) ή χοιρινή μπριζόλα ενωμένη χωρίς κόκαλο ή σπάλα

12 φέτες μπέικον

 Για τη μαρινάτα

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 φλ. τσαγιού βερμούτ

1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Για τη γέμιση

2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο

12 βρασμένα κάστανα

6 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

1 κυδώνι ψιλοκομμένο σε κυβάκια

3/4 φλ. τσαγιού βερμούτ

Αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ανοίξει την πανσέτα για γέμισμα ή την ανοίγουμε μόνοι μας με ένα μεγάλο μαχαίρι. Σχίζουμε και ανοίγουμε το κρέας δίνοντάς του πλακέ σχήμα (όπως ένα φύλλο σφολιάτας). Το βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το περιχύνουμε με τα υλικά της μαρινάτας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο από 2 ώρες έως και μία νύχτα. Αφήνοντάς το μία νύχτα θα γίνει πιο νόστιμο το κρέας. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο. Αφήνουμε 3΄-4΄ έως ότου μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα κάστανα, το κυδώνι, τα δαμάσκηνα και το βερμούτ και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της. Πολτοποιούμε τη γέμιση στο μίξερ να γίνει πάστα-πολτός πηχτός. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Στραγγίζουμε καλά την πανσέτα από τη μαρινάτα και την απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Με ένα κουτάλι ή με σπάτουλα αλείφουμε την πολτοποιημένη γέμιση, αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω σε όλη την πανσέτα. Ρολάρουμε την πανσέτα σε ρολό κλείνοντας καλά μέσα τη γέμιση. Την τοποθετούμε σε ταψάκι. Στρώνουμε κάθετα τις φέτες μπέικον πάνω στο ρολό καλύπτοντας-ντύνοντας όλη την επιφάνειά του. Δένουμε, ξεκινώντας από την μέση με σπάγκο ψησίματος όλο το ρολό κάθε 4 εκ. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 2 ώρες. Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε για 15΄ να ανακτήσει τα υγρά του. Αφαιρούμε το σπάγκο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε με σαλάτα και διάφορες γαρνιτούρες.

Ρύζι με Σαφράν και Ξηρούς Καρπούς

 

ΥΛΙΚΑ:

500 γρ ρύζι jasmine ή κίτρινο

3/4 κούπας από τα ακόλουθα: σταφίδες, φυστίκια αιγίνης, αποξηραμένα τσιπς καρύδας (θα τις βρείτε στα περισσότερα βιολογικά καταστήματα)

50 γρ κουκουνάρι

2 τσιμπιές σαφράν

4 κσ νερό ζεστό

περίπου 400 γρ γάλα καρύδας

1/2 κγ μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/2 κγ κόλιαντρο τριμμένο

3 κσ ελαιόλαδο, ή λάδι καρύδας

αλάτι και πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

Τοποθετούμε το σαφράν σε ένα μικρό μπολάκι και το περιχύνουμε με το ζεστό νερό.

Σε ένα τηγάνι ενώνουμε τα φυστίκια, τα τσιπς καρύδας και τα κουκουνάρια, και σε καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου πέντε λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν αρκετά. Προσοχή να μην καούν !

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι τοποθετούμε το λάδι, και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά το ρύζι μας, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το σαφράν με το νερό του, το γάλα καρύδας και 5 κούπες βραστό νερό ή ζωμό λαχανικών. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά, και ελέγχουμε εάν χρειαστεί παραπάνω νερό.

Λίγο πριν πιεί όλο του το νερό το ρύζι, προσθέτουμε τις σταφίδες και τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σβήνουμε την φωτιά. Τοποθετούμε μια καθαρή πετσέτα πάνω από το ρύζι και κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα μας για 5-8 λεπτά.

Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης

Υλικά

30 φύλλα Κρούστας

200 γρ. βούτυρο αιγοπρόβιο

500 γρ. φιστίκι Αιγίνης

ψίχα ωμή, αλεσμένη

Σιρόπι

600 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

λίγες σταγόνες χυμό

λεμονιού

Πώς το κάνουμε:

Αλέθουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, να γίνουν πούδρα. Με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά 40x27x5 εκ. Απλώνουμε 15 φύλλα πολίτικα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Πεταχτά, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, ένα ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν. Χαράζουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο, χλιαρό βούτυρο. Ανακινούμε το ταψί να πάει παντού το βούτυρο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30′, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα. Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό. Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω. Όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βρασμό θα κρυσταλλιάσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3′. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι. Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, είναι γιατί ο καυτός μπακλαβάς ρουφάει αμέσως τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει. Δεν βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.

Tip

Παγώνουμε τον ωμό μπακλαβά στο ψυγείο για λίγη ώρα, ώστε να παγώσει το βούτυρο, και έπειτα τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, για να μην χαλάσει το σχήμα του.

ΣΕΦ ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΚΥΡΙΛΗΣ

Καλή χρονιά !!!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.