ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΟΚ με απόφαση της Κομισιόν – Δείτε τι θα τρώμε μέχρι το 2025

Κεφτεδάκια… ακρίδας, μυρμήγκια λεμονάτα και σούπα γρύλου θα βρίσκονται στο τραπέζι των Ευρωπαίων σε δέκα χρόνια, έπειτα από απόφαση-σοκ της Κομισιόν.Το περιεχόμενο των ντουλαπιών της κουζίνας μας και του ψυγείου μας αναμένεται να αλλάξει εντυπωσιακά έως το 2025, ενώ τα σημερινά best-seller βιβλία συνταγών θα φαντάζουν μάλλον οπισθοδρομικά.
 

Η σωστή μαρινάδα για το μυρμήγκι, οι οδηγίες για τους βαθμούς στους οποίους πρέπει να ψηθεί η προνύμφη για να μπει στο ριζότο και η πυκνότητα του ζωμού στη σούπα γρύλου θα είναι πλέον βασικές γνώσεις μαγειρικής, αφού στο πιάτο του μέσου Ευρωπαίου, με την επίσημη απόφαση της Ε.Ε., από τις 14 Οκτωβρίου θα μπουν από έντομα και φύκια, μέχρι κρέας που δεν θα έχει προκύψει από το σφαγείο αλλά από… κύτταρα στο εργαστήριο.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των καινοτόμων τροφίμων (novel foods), των οποίων τα χαρακτηριστικά βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο συζητήσεων, μελετών αλλά και διαμάχης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Εκτός από τα έντομα και τα κρέατα του… σωλήνα, καινοτόμα τρόφιμα είναι γενικά αυτά που μπορούν να παραχθούν ή να απομονωθούν από τα κύτταρα ή τις καλλιέργειες ιστού ζώων, φυτών, μικροοργανισμών, φυκιών και βακίλων, και υπόσχονται μεγάλες ποσότητες τροφής σπουδαίας θρεπτικής αξίας, μέσα από διαδικασίες-εξπρές. Κι όλα αυτά μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, όπου στο τραπέζι μας θα υπάρχουν πιάτα με κεφτεδάκια ακρίδας, μυρμήγκια λεμονάτα και βελουτέ σούπα γρύλου.

Καινοτόμα όμως θεωρούνται, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα ψηφιστεί σύντομα από το Ευρωκοινοβούλιο, και τα τρόφιμα τα οποία έχουν παραχθεί με νέες μεθόδους επεξεργασίας, όπως, για παράδειγμα, τα άκρως αμφιλεγόμενα νανοϋλικά.

Η ασφάλειά τους για τους καταναλωτές αποτελεί γκρίζα ζώνη, ακόμη και για τους ειδικούς, ωστόσο έχουν ήδη διεισδύσει στη διατροφική αλυσίδα μέσω των διάφορων συντηρητικών και γλυκαντικών ουσιών.

Η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), υποστηρίζει ότι μέσω της νέας νομοθεσίας που προωθεί για τα καινοτόμα τρόφιμα επιθυμεί να ορίσει ένα πλαίσιο που θα επιβάλλει αυστηρούς κανόνες ασφάλειας στη χρήση τους αλλά και πιο σαφή αναφορά τους στις ετικέτες των τροφίμων.

Ως διατροφικές καινοτομίες εισάγονται και έντομα, τα οποία είναι διαγνωσμένης ασφάλειας, δεδομένου ότι καταναλώνονται πάνω από 25ετία σε χώρες εκτός της Ε.Ε., που τα συμπεριλαμβάνουν παραδοσιακά στην κουζίνα τους, όπως το Μεξικό και η Ουγκάντα. Αυτή η νέα πηγή πρωτεΐνης, που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στον πλανήτη, δεν απαιτεί τους ίδιους πόρους και δεν προκαλεί την ίδια επιβάρυνση στον πλανήτη όσο η κτηνοτροφία.

www.usay.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.