ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Σκληρές ελληνοτουρκικές αερομαχίες στο Αιγαίο ενώ ο Μ.Ομπάμα προσγειωνόταν στην Αθήνα

Τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά την ώρα που το Air Force One το οποίο μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα προσγειωνόταν στην Αθήνα

Μετά τη χθεσινή εμπλοκή σήμερα τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τρεις εμπλοκές με τα μαχητικά της Πα που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν την ώρα που παραβίαζαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) μεταξύ Χίου και Σάμου.

Έτσι την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωνε τον αμερικανό Πρόεδρο για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης ελληνικά F-16 Adv. που είχαν απογειωθεί από την Σκύρο εμπλέκονταν με οπλισμένα τουρκικά F-16.

 

Πιο συγκεκριμένα ένα ζεύγος οπλισμένων F-16 της ΤΗΚ εισήλθε παραβιάζοντας τον ΕΕΧ μεταξύ Χίου και Σάμου. Αμέσως ένα ζεύγος από F-16 της ΠΑ έσπευσε να τα αναχαιτίσει.

Τα τουρκικά μαχητικά αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές των πιλότων  της ΠΑ ξεκινώντας την πρώτη εμπλοκή δυτικά της Χίου στις 13:35.

Στη συνέχεια τα τουρκικά αεροσκάφη έδειξαν να αποχωρούν από τον ΕΕΧ όμως λίγα λεπτά  αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 13:40   ενεπλάκησαν πάλι με ταF-16 του ίδιου ζεύγους δυτικά της Λέσβου αυτή τη φορά και αμέσως μετά ξανά στις 13:45 στην ίδια περιοχή.

Στη συνέχεια το τουρκικό οπλισμένο ζεύγος αποχώρησε από τον ΕΕΧ.

Εκτός από τα τουρκικά μαχητικά παραβάσεις του FIR και παραβιάσεις πραγματοποίησαν και δύο CN-235. Συνολικά τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 2 παραβιάσεις του ΕΕΧ.

Είναι η δεύτερη συνεχή ημέρα που τουρκικά προχώρησαν σε εμπλοκές στο Αιγαίο αντί να δεχθούν να αποχωρήσουν χωρίς περαιτέρω προκλήσεις.

του Πάνου Σπαγόπουλου

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.