ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Sexting: περισσότερο διαδεδομένο από ό,τι νόμιζες

Ερευνητές από το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Υγείας των Γυναικών του Πανεπιστημίου Drexel διεξήγαγαν μία online έρευνα για να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη από την ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών με ηλεκτρονικά μέσα, κυρίως κινητά τηλέφωνα. Τα πρώτα ευρήματα υποδηλώνουν κάποια συσχέτιση μεταξύ sexting και ικανοποίησης από τη σχέση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 870 άνθρωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ηλικιακής κλίμακας από 18 έως 82 ετών. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 35 έτη.

Το 88% των συμμετεχόντων δήλωσε πως έχει κάνει sexting, δηλαδή αναταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων ή αποστολή φωτογραφιών με ερωτικό περιεχόμενο, τουλάχιστον μια φορά, ενώ το 82% δήλωσε πως το είχε κάνει μέσα στο περασμένο έτος.

Η έρευνα παρουσιάστηκε το Σάββατο 8 Αυγούστου, στο ετήσιο συνέδριο της APA, και επικεφαλής της μελέτης είναι η φοιτήτρια κλινικής ψυχολογίας Emily C. Stanko.

To sexting ως θετική συμπεριφορά στη σχέση

Όπως σημειώνεται στο CNN, η Emily Stanko δηλώνει: “Το sexting συχνά έχει κακή φήμη ως επικίνδυνη συμπεριφορά που σχετίζεται με τη σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμη χειρότερα, ειδικά στους εφήβους. Η έρευνα έχει ως στόχο να εντάξει το sexting ως θετική συμπεριφορά στη σχέση”.

“Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών για το sexting ασχολείται με τους εφήβους και τις νεαρές ηλικίες. Εμείς θέλουμε να δούμε τον ρόλο που παίζει το sexting στις σχέσεις μεταξύ ενηλίκων”, συνεχίζει.

Sexting: περισσότερο διαδεδομένο από ό,τι νόμιζες

Εκτός από τη συχνότητα, η έρευνα έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις συμπεριφορές, τα κίνητρα και την ικανοποίηση που μπορεί να προκύψει από ένα “άταχτο” κείμενο, στα πλαίσια του sexting.

Αποτελέσματα

Οι απαντήσεις ποικίλουν, ανάλογα με το επίπεδο της δέσμευσης των συμμετεχόντων, είπε η Stanco.

Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες οι οποίοι βρίσκονταν σε μια σχέση όχι και τόσο αφοσιωμένα, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα sexting τα οποία κιόλας σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στη σχέση τους.

Αντιθέτως, για τους συμμετέχοντες που ήταν αφοσιωμένοι σε μια σχέση φάνηκε να μην υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ sexting και ικανοποίησης.

Όσο αφορά το φύλο, οι άνδρες, σύμφωνα με τα ευρήματα είναι εκείνοι που φαίνεται να παίρνουν περισσότερη ικανοποίηση στη σχέση τους μέσα από το sexting, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Τα ερωτήματα της μελέτης

Η επικεφαλής της μελέτης Emily C. Stanko σε συνεργασία με την καθηγήτρια ψυχολογίας Pamel Geller χρησιμοποίησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να πραγματοποιήσουν τη μελέτη. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν έστελναν ή λάμβαναν:

  • Σεξουαλικές φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες με εσώρουχα
  • Γυμνές φωτογραφίες
  • Κείμενα με σεξουαλικά υπονοούμενα
  • Κείμενα με σεξουαλική δραστηριότητα

Το sexting είναι μια διαδεδομένη συμπεριφορά

“Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το sexting είναι μια διαδεδομένη συμπεριφορά και ότι οι ενήλικες συμμετάσχουν για πολλούς λόγους. Λαμβάνοντας υπόψιν τις πιθανές συνέπειες, τόσο θετικές όσο και αρνητικές, για τη σεξουαλική υγεία, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διερεύνηση του ρόλου του sexting στις σημερινές ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις”, καταλήγει η Stanko.

www.pathfinder.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.