ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
Σε ποιες τροφές θα βρείτε την κάθε βιταμίνη και μέταλλο χρειάζεται το σώμα σας

Σε ποιες τροφές θα βρείτε την κάθε βιταμίνη και μέταλλο χρειάζεται το σώμα σας

Η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού εξαρτάται άμεσα από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, με τα οποία εφοδιάζεται μέσω της διατροφής.

Για να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας, χρειάζεστε μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που κυμαίνονται από αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν διάφορες παθήσεις, μέχρι βαρέα μέταλλα που δομούν έναν γερό σκελετικό σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι μπορείτε να πάρετε πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων, σχεδόν όλα μπορείτε να βρείτε στις τροφές που καταναλώνετε, ή θα έπρεπε να καταναλώνετε, κάθε μέρα.

Δείτε ποια είναι η καλύτερη τροφή για την κάθε βιταμίνη ή/και μέταλλο που χρειάζεστε:
 
Βιταμίνη Α: Γλυκοπατάτες.
 
Βιταμίνη Β-6: Ψάρι, πουλερικά και συκώτι βοοειδούς.
 
Βιταμίνη Β-12: Μύδια. Επίσης στα περισσότερα ζωικά προϊόντα.
 
Βιταμίνη C: Κόκκινες μεγάλες πιπεριές. Επίσης ακτινίδιο, μπρόκολο, πεπόνι και πορτοκάλι.
 
Ασβέστιο: Γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
 
Βιταμίνη D: Λιπαρά ψάρια, όπως ξιφίας και σολομός.
 
Βιταμίνη Ε: Ηλιόσπορος και αμύγδαλα.
 
Φολικό οξύ: Συκώτι βοοειδούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
 
Σίδηρος: Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) και ο μη-αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στις φυτικές πηγές, όπως φακές και φασόλια). Το συκώτι κοτόπουλου έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιμικού σιδήρου.
 
Βιταμίνη Κ: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κλπ)
 
Λυκοπένιο: Καρπούζι και ντομάτες.
 
Μαγνήσιο: Βρώμη. Επίσης αμύγδαλα και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι.
 
Νιασίνη: Φιστίκια και φιστικοβούτυρο. Επίσης συκώτι βοοειδούς ή κοτόπουλου.
 
Ω-3 λιπαρά οξέα: Υπάρχουν δύο κατηγορίες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Το άλφα-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως το φυτικό έλαιο, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ το εικοσαπενταενοϊκό οξύ και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (η δεύτερη κατηγορία) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.
 
Κάλιο: Γλυκοπατάτες. Επίσης μπανάνες, πάστα ντομάτας, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι.
 
Ψευδάργυρος: Στρείδια. Επίσης κόκκινο κρέας και πουλερικά.

newsit.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.