ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Σε δίκη με το ΤΕΒΕ για αλλαγή φύλου από γυναίκα σε άνδρας

Λογίστρια στη Θεσσαλονίκη διεκδίκησε την οικονομική κάλυψη του φορέα για να γίνει άνδρας

Λογίστρια στη Θεσσαλονίκη διεκδικεί την κάλυψη του δημοσίου ασφαλιστικού φορέα για να γίνει άνδρας.Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» πρόκειται για μία υπόθεση που έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης από το 2007, καθώς η εν λόγω γυναίκα, όχι μόνο θέλει να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου, αλλά ζητά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ) να καλύψει τη δαπάνη, η οποία ανέρχεται στις 47.000 ευρώ.Το σπάνιο αίτημά της να νοσηλευτεί σε χειρουργική κλινική του Μονάχου με όλα τα έξοδα καλυμμένα από τον ΟΑΕΕ έφθασε στη Διοικητική Επιτροπή του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη στις 6 Νοεμβρίου 2007.

Όπως είναι λογικό, το μέγεθος της δαπάνης, αλλά και η σπανιότητα της περίπτωσης ανάγκασαν την επιτροπή να ζητήσει γνωμάτευση από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), καθώς η αιτούσα επικαλέσθηκε διαφυλική διαταραχή, μία ψυχική διαταραχή, που προκαλεί κατάθλιψη και ο μόνος τρόπος «ίασης» είναι η αλλαγή φύλου.

Μπορεί η απόφαση του ΚΕΣΥ να ενέκρινε τη μετάβαση στο Μόναχο για νοσηλεία, ωστόσο, η επιτροπή του ΙΚΑ απέρριψε το αίτημα, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για «ψυχική διαταραχή, χωρίς να τεκμηριώνεται η γενετική και ενδοκρινολογική διαταραχή, συνεπώς η αλλαγή φύλου δεν είναι απαραίτητη».

Ο ΟΑΕΕ επικαλέσθηκε ότι η εν λόγω απόφαση της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής είναι «δεσμευτική» βάσει νόμου, για αυτό και απέρριψε το αίτημα. Μάλιστα, η θέση του ήταν πως «πρόκειται για ψυχική διαταραχή ιάσιμη δια ψυχοθεραπείας σε συνδυασμό με τη λήψη αντικαταθλιπτικής αγωγής», στοιχείο που δεν τεκμηριώνει την ανάγκη νοσηλείας σε κλινική του εξωτερικού.

Όπως είναι λογικό, η γυναίκα έφεση και όταν και αυτή απορρίφθηκε από τον ΟΑΕΕ, προχώρησε σε προσφυγή κατά της απόφασης, στις 21 Μαΐου 2008/ η υπόθεση πέρασε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφάσισε να αναβάλει την έκδοση απόφασης, μέχρι να υπάρξει εκ νέου γνωμάτευση από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή.

Όταν αυτή έγινε, το Πρωτοδικείο αποφάνθηκε πως είναι αναρμόδιο και την έστειλε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Τελικά αυτό, στις 17 Ιουλίου 2013 απέρριψε την προσφυγή, βάζοντας τέλος στη δικαστική διαμάχη της με τον ΟΑΕΕ. 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.