ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Σάρωσε το λιμάνι του Ηρακλείου ο κυκλώνας – Τραυματίστηκε λιμενικός

Δύο τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το χτύπημα του κυκλώνα στην περιοχή της Κρήτης, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα τόσο στο λιμάνι του Ηρακλείου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες τρία πλοία αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά την παραμονή τους στο λιμάνι με ένα από αυτά να αγκυροβολεί τελικώς στο λιμάνι των Λινοπεραμάτων. Πρόκειται για το «Blue Horizon», ο πλοίαρχος του οποίου έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος αν το πλοίο παραμείνει στο Ηράκλειο υπό αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα το πλοίο ήταν και πάλι καθ’οδόν για το λιμάνι του Ηρακλείου.

 Το δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με το επιβατικό τουριστικό «Καλιδόνα», το οποίο προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Από το περιστατικό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν σημειώθηκε ούτε τραυματισμός ούτε θαλάσσια ρύπανση.

Το τελευταίο περιστατικό ήταν αυτό που δυσκόλεψε περισσότερο τους Λιμενικούς καθώς υπήρξε τραυματισμός ενός Λιμενικού, ενώ ένας άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα! Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συνέβησαν όταν το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ηρακλείου χρειάστηκε να επέμβει, καθώς σκάφος στη Μαρίνα αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω των θυελλωδών ανέμων. Την ώρα που το προσωπικό προσπαθούσε να προσδέσει το σκάφος, ένας 62χρονος άνδρας που επέβαινε σε αυτό, προσπάθησε να βοηθήσει με αποτέλεσμα να πέσει στο νερό! Η επέμβαση ήταν άμεση και έτσι ο 62χρονος διασώθηκε πολύ γρήγορα. Επίσης, από το ίδιο περιστατικό, τραυματίστηκε στο μάτι ένας Λιμενικός. Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι του Ηρακλείου σήμερα, καταγράφηκαν ριπές ανέμων άνω των 60 μιλίων/ώρα.

Επίσης, στην παραλιακή λεωφόρο στο ύψος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου έπεσε ένα δέντρο, κόβοντας το ρεύμα της κυκλοφορίας. Ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Η αντίδραση του λιμενικού σώματος ήταν άμεση καθώς ειδοποίησε την πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο και απομάκρυνε τον κορμό του δέντρου με ασφάλεια αποκαθιστώντας την κυκλοφορία.

Έως και 100 χλμ/ώρα η ταχύτητα των ανέμων

Με ριπές ανέμων να ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα και με ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες αν και διαρκούν λίγα λεπτά φέρνουν ποσότητες νερού που αντιστοιχούν στο 1/3 το βροχών που σημειώνονται ετησίως στην Αθήνα, είναι οι τρομακτικές δυνάμεις του κυκλώνα που από το πρωί της Δευτέρας… πλήττει τη Νότια Ελλαδα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις τελευταίες ώρες οι μετεωρολόγοι το τύπο τροπικού κυκλώνα που πλήττει τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα τη νησιωτική Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο στη χώρα μας είχε να εμφανιστεί από το 1995. Πριν από 21 χρόνια ένα ανάλογο φαινόμενο είχε πλήξει τότε το Ιόνιο Πέλαγος. Με τη μόνη διαφορά οτι ο τότε κυκλώνας δεν είχε περάσει από κατοικημένες περιοχές σε αντίθεση με το σημερινό όπου διασχίζει ήδη την στεριά της Κρήτης και το αμέσως χρονικό διάστημα θα περάσει πάνω από νησιά των Δωδεκανήσων και ιδιαίτερα από την Κάρπαθο. Πρόκειται για ένα χαμηλό βαρομετρικό που θυμίζει κυκλώνα, καθώς στη μέση του δημιουργείται αυτό που λέμε μάτι και περιμετρικά του νεφικές μάζες.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το φαινόμενο θα μείνει στη χώρα μας για περίπου ένα 24ωρο ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κύπρο. Μέχρι στιγμής έχει περάσει από τη Νότια Πελοπόννησο, από τα Κύθηρα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κρήτη. Οι ταχύτητες των ανέμων άγγιξαν σε σημεία της θαλάσσιας περιοχής των Αντικυθήρων τα 100 χιλιόμετρα, ενώ στο λιμάνι του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου κινήθηκαν με 70 χιλιόμετρα.

«Είχαμε πολλές ισχυρές βροχοπτώσεις με τα χιλιοστά της βροχής να ξεπερνούν σε κάποια σημεία τα 160. Δηλαδή έπεσαν 160 τόνοι βροχής σε μια έκταση ενός στρέμματος. Μιλάμε για πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς ισοδυναμούν με το 1/3 των συνολικών βροχοπτώσεων που σημειώνονται ετησίως στην Αθήνα», τονίζει ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

Ακυρώσεις πτήσεων και κατολισθήσεις 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Κρήτη είχαν σαν αποτέλεσμα να ακυρωθούν αεροπορικές πτήσεις, ενώ πτήση του εξωτερικού που δεν κατάφερε εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης να προσγειωθεί στο αεροδρομίου των Χανίων μετέφερε τους οι επιβάτες της στη Ρόδο. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις των αεροσκαφών, ωστόσο το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό χωρίς κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων έχουν σημειωθεί κατολίσθησης σε ορεινούς δρόμους της Κρήτης, ενώ οι ισχυροί άνεμοι έχουν σαν αποτελέσματα να ξεριζωθούν πολλά δέντρα.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.