ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Σάλος στο Άουσβιτς: τα ντουζ που θύμισαν τη φρίκη των Ναζί

Υπαίθρια “ντουζ δροσιάς” εγκατέστησε η διοίκηση του μουσείου στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις επισκεπτών, οι οποίοι είδαν στις ντουζιέρες τους διαβόητους θαλάμους αερίων των Ναζί.

Ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια στην ιστορία της βιώνει φέτος η Πολωνία, γεγονός που ανάγκασε τους υπεύθυνους στα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας να αναζητήσουν τρόπους για να ανακουφίσουν τους επισκέπτες τους. Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση του μουσείου του Άουσβιτς προχώρησε σε μία κίνηση, την οποία δεν φαίνεται να σκέφτηκε αρκετά.

Ειδικότερα, στους υπαίθριους χώρους του μουσείου, το οποίο βρίσκεται εντός του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί, εγκαταστάθηκαν ντουζιέρες, οι οποίες ραντίζουν τους τουρίστες με μία δροσερή “ομίχλη”, όπως αναφέρει η Krakow Post. Αν και οι προθέσεις της διοίκησης ήταν καλές, κάποιοι επισκέπτες έμειναν αποσβολωμένοι από το θέαμα.

Σάλος στο Άουσβιτς: τα ντουζ που θύμισαν τη φρίκη των Ναζί

Σύμφωνα με την Krakow Post, επισκέπτες στον χώρο, εξέφρασαν την οργή τους, καθώς η εικόνα των ντουζ τους θύμισε την ειδεχθή πρακτική θανάτωσης εκατομμυρίων κρατουμένων από τους Ναζί, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έστελναν τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για μαζικά “ντουζ”, στα οποία τους “έλουζαν” με θανατηφόρα αέρια.

Οι πιο οργισμένες αντιδράσεις προέρχονται από Εβραίους επισκέπτες του μουσείου, οι οποίοι με δηλώσεις τους σε τοπικά και ισραηλινά μέσα, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους. Άλλοι, πάντως, έδειξαν μεγαλύτερη κατανόηση, σχολιάζοντας ότι “ένα ντουζ είναι απλά ένα ντουζ”, και σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται κάθε κίνηση να ερμηνεύεται ως επιθετική.

Οι υπεύθυνοι απολογήθηκαν για τον οποιονδήποτε αρνητικό συσχετισμό μπορεί να αντιλήφθηκαν κάποιοι επισκέπτες, αλλά δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε ενέργεια αφαίρεσης των ντουζιέρων. “Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες. Για αυτό έπρεπε να παράσχουμε ένα μέσο στους επισκέπτες, για να μπορούν να δροσιστούν”, δήλωσε, σχετικά, εκπρόσωπος του μουσείου.

www.pathfinder.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.