ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Έκτακτο: Το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα στρατιωτική ενίσχυση στη Συρία!

Το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενέκρινε ομόφωναεξουσιοδότηση προς τον ρώσο πρόεδρο ΒλαντίμιρΠούτιν, να προχωρήσει στην ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, δύο ημέρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος συζήτησε τρόπους συνεργασίας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη χώρα της Μέσης Ανατολής με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα.

Η απόφαση προβλέπει την ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων και όχι χερσαίων, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ.

«Μιλάμε αποκλειστικά για ανάπτυξη δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, κι όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδροςΒλαντίμιρΠούτιν αποκλείεται οποιαδήποτε παρουσία χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι η εναέρια υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοφ η απόφαση ελήφθη κατόπιν έκκλησης για στρατιωτική βοήθεια από τον ίδιο το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άλ Άσαντ.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Πρόεδρος της Συρίας ζήτησε από την ηγεσία της χώρας μας την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Για να μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι θα καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία απαιτείται συνδυασμός προσπαθειών, αλλά παραμένει αναγκαία προϋπόθεση η τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας.

Εντός της ημέρας το Κρεμλίνο μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να ενημερώσει τους ξένους εταίρους για την απόφαση του κοινοβουλίου να αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η απόφαση ελήφθη για να βοηθήσει τη Συρία και να προστατεύσει τα ρωσικά συμφέροντα τόνισε ο κ. Ιβανόφ σημειώνοντας ότι «πρώτα και κύρια μιλάμε για τη Συρία, και όχι για την επίτευξη ορισμένων στόχων εξωτερικής πολιτικής που θα ικανοποιούν κάποιες φιλοδοξίες, όπως μας κατηγορούν οι δυτικοί εταίροι μας, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και μόνο».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων δήλωσε πως δεν προβλέπεται μακρά διάρκεια, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει με ακρίβεια το πότε θα ολοκληρωθούν.

Το συμβούλιο της Ομοσπονδίας, συζήτησε την Τετάρτη, έπειτα από αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το θέμα της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

«Οι δυτικές επιχειρήσεις καταστρατηγούν το διεθνές δίκαιο»

Σχολιάζοντας τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν οι δυτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ιβανόφ δήλωσε ότι δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

«Όπως όλοι γνωρίζετε πολύ καλά, οι Ηνωμένες Πολιτείες … έχουν ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, και ίσως και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Πρόσφατα ξεκίνησε και η Γαλλία. Η Αυστραλίακαι μια σειρά από άλλες χώρες…μιλούν για το ίδιο πράγμα. Σημειώστε όμως το κύριο, ότι οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται καταστρατηγώντας το διεθνές δίκαιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, και η Συρίαδημιούργησαν πρόσφατα Κέντρο Πληροφοριών στη Βαγδάτη,προκειμένου να συντονίσουν την πάλη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Κύριοι στόχοι αυτού του κέντρου είναι η παροχή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των μαχητών της ΙΚ, τα όπλα τους, και τις κινήσεις τους.

Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι το νέο κέντρο ξεκινά τη λειτουργία του μέσα στον Οκτώβριο -Νοέμβριο καιθα διευθύνεται εκ περιτροπής από Ρώσους, Σύρους, Ιρακινούς και Ιρανούς αξιωματούχους, για διάστημα τριών μηνών.

Κανάλι επικοινωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας στο πεδίο των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συμφώνησαν στη δημιουργία ενός καναλιού επικοινωνίας μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

«Θα ήθελα απλώς να επαναλάβω ότι, κατά τη συνάντηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδροΒλαντίμιρΠούτιν συμφωνήθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας WillStevens.

gr.rbth.com/

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.