ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
Ριζότο με κρέμα γραβιέρας

Ριζότο με κρέμα γραβιέρας

Υλικά για 2-4 άτομα

Για το ριζότο

  • 1 – 1,5 λίτρα ζωμός κοτόπουλου σπιτικός ή έτοιμος
  • 300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο (καρναρόλι ή αρμπόριο)
  • ½ ματσάκι μυρώνια (για την ακρίβεια τα φύλλα τους), ψιλοκομμένα ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 50 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • 100 γραμμάρια ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • μια ποσότητα χυμό λεμονιού ( βάζουμε όσο θέλουμε κατά βούληση)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα γραβιέρας

  • 150 ml γάλα (αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε λίγο περισσότερο)
  • 325 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη ( αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε λίγο περισσότερο)

Εκτέλεση

Bάζουμε το ζωμό κοτόπουλου σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσει για λίγο σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Για να φτιάξουμε την κρέμα γραβιέρας

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει, το μεταφέρουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και προσθέτουμε την πικάντικη γραβιέρα.
  3. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Για να βεβαιωθούμε ότι την έχουμε φτιάξει σωστά, η σύσταση της κρέμας πρέπει να είναι ελαφρώς πιο πυκνή από αυτή της κρέμας γάλακτος, οπότε θα κρίνουμε αν πρέπει να προσθέσουμε γραβιέρα ή γάλα.
  4. Αν γίνει πιο αραιή, θα προσθέσουμε λίγη γραβιέρα και θα ξαναχτυπήσουμε. Αν γίνει πιο σφιχτή, ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα.

Για να φτιάξουμε το ριζότο

  1. Θα χρειαστούμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Στην κατσαρόλα αυτή βάζουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση.
  2. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή θέλουμε μόνο να μαλακώσουν, όχι να πάρουν χρώμα, γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση.
  3. Στο χρονικό αυτό σημείο, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα  μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διάφανοι στις άκρες τους. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί με το κρασί για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
  4. Ρίχνουμε μια δόση από τον καυτό ζωμό κοτόπουλου ώστε σχεδόν να καλυφθεί το ρύζι. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι ο ζωμός να απορροφηθεί από το ρύζι.
  5. Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Κάθε φορά, προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού, όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί από το ρύζι.
  6. Η διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. Μπορεί να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το ζωμό.
  7. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 κουταλιά κρέμα γραβιέρας. Αν κρυώσει η κρέμα γραβιέρας, μέχρι να ετοιμάσουμε το ριζότο, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για να μην κόψει.

ΠΗΓΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.