ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πύργος: Νεκρός ο δημοσιογράφος που αυτοπυρπολήθηκε

«Δεν τη θέλω τέτοια ζωή», έλεγε ο 78χρονος άντρας σε διερχόμενο οδηγό που επιχείρησε μάταια να τον σώσει 

«Αφήστε με να τελειώσω. Μην σβήνετε τη φωτιά από πάνω μου. Δεν τη θέλω τέτοια ζωή». Αυτές ήταν οι κουβέντες του αρθρογράφου Ηλία Φροντιστή από την Πάτρα, προς τον διερχόμενο οδηγό που επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά από το σώμα του, όταν αυτοπυρπολήθηκε προκειμένου να βάλει τέλος στη ζωή του. 

Ο απελπισμένος άντρας μην αντέχοντας άλλο τη μιζέρια και την οικονομική εξαθλίωση, χρησιμοποίησε δυο αναπτήρες και τρία μπουκάλια με οινόπνευμα, αφήνοντας έκπληκτους τους διερχόμενους οδηγούς που τον είδαν να καίγεται μπροστά στα μάτια τους σε σημείο της εθνικής οδού Πύργου – Τριπόλεως κοντά στις Κολιρέικες παράγκες.

Όταν οι διερχόμενοι οδηγοί, επιχείρησαν να τον βοηθήσουν εκείνος με τη λιγοστή δύναμη που του είχε απομείνει, τους έδειχνε το σημείωμα που άφησε δίπλα του, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

Ο Ηλίας Φροντιστής υπήρξε βετεράνος δημοσιογράφος και αρθρογράφος. Ξεκίνησε την καριέρα του  σε νεαρή ηλικία όταν ακόμη ήταν φωτογράφος. Τα άρθρα του ήταν ιδιαίτερα καυστικά, άλλοτε για πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοτε για τους εκλεγμένους βουλευτές του νομού Ηλείας. «Ακόμα και αυτοί οι άνθρωποι όμως, έδειχναν μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς το πρόσωπό του γιατί γνώριζαν ότι όσες φορές κι αν ήταν επικριτικός, είχε μονάχα ένα κίνητρο: Την αγάπη προς τον τόπο του», λέει συνάδελφος που τον γνώριζε από τα πρώτα του βήματα.

Κινούμενος πάντα με τα πόδια, περιφερόταν τα πρωινά στην πλατεία του Πύργου, ενώ πάμπολλες φορές σύχναζε στην πλατεία δικαστηρίων, για να έχει άμεση επαφή με το καθημερινό ρεπορτάζ. Βέβαια, μπορεί να μην ήταν μάχιμος δημοσιογράφος, αφού ήταν άλλος ο ρόλος του στην εφημερίδα «Πατρίς» ωστόσο, πάντα έλεγε στους νεότερους δημοσιογράφους, ότι το ρεπορτάζ βρίσκεται στο δρόμο, δίπλα στους πολίτες και τους συνανθρώπους μας. 

Αφοσιωμένος στη δουλειά του, στέρησε από τον εαυτό του την ευκαιρία να αποκτήσει οικογένεια. Άλλωστε, όπως συνήθιζε να λέει στους φίλους του, οικογένεια για εκείνον ήταν ολόκληρος ο Πύργος, η εφημερίδα την οποία υπηρέτησε με σθένος και ψυχή αλλά και οι φίλοι του.  

Άλλοτε τον αποκαλούσαν «υπουργό» και άλλοτε «πατέρα». Ίσως επειδή έδειχνε στον υπέρτατο βαθμό εκείνη τη στοργή που επιδεικνύει μόνο ένας πατέρας στο παιδί του, κάθε φορά που ένας νέος άνθρωπος, «διψούσε» για το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Όμως, ήρθαν έτσι οι εποχές, που περίπου πριν από πέντε χρόνια, βρέθηκε εκτός χώρου, εκτός συναγωνισμού και ανταγωνισμού. 

Μετά ήρθε η πενιχρή σύνταξη και του «τσαλάκωσε» την αξιοπρέπεια. Πώς θα μπορούσε να ζήσει ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που ποτέ δεν επιδίωξε μια μεγάλη ζωή αλλά μια ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια; Προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια, έμαθε στη ζωή του να είναι αυτάρκης, έχοντας μόνο  τα απαραίτητα για να ζήσει τον εαυτό του και τα περισσότερα για να «ταΐσει» το πνεύμα του.  

Ο Ηλίας Φροντιστής έδινε μάχη για τη ζωή, από την περασμένη Παρασκευή, όπου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς. Το βράδυ της Τρίτης, ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, ο θάνατος του.
 

protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.